Telefondagis. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 2
Telefondagis. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Lasse Bengtsson och Micke Darmell. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 2
Lasse Bengtsson pratar härvaro med Micke Darmell. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Sätt mobilen på "dagis" och bli "härvarande"

"Kicken är att jag också tar upp mobilen"
5:25 min

Vi tittar allt oftare på våra mobiler. Ibland kan det bli så mycket som 160 - 200 gånger per dag med allt Facebook och Instagram-kollande, jobbmejlsläsande, och spel. Då kanske det är dags att koppla ner under julhelgen  och bli mer "härvarande" på kuppen.

Lyssna på Lasses intervju med Micke Darmell, föreläsaren och författaren. 

– Uttrycket "härvarande" kommer troligen ursprungligen från Bodil Jönsson som skrev boken "Tio tankar om tid" berättar Micke Darmell. 

– Tänk vi kan sitta fem personer i köket och det är ingen där! Det är nog ingen moralpanik längre att vi vill vill vara bakåtsträvare, men visst är det bra att koppla ifrån under möten och hemma ibland. Sen visar han den lilla uppfinning han har med sig, ett "telefondagis" där man kan parkera sin mobil och bli mer härvarande. Det fungerar på de arbetsplatser som provat, menar han. 

– Hjärnans signalsubstanser dopamin fungerar så att om vi två står vid en busshållplats med varsin mobil med samma signal och din ringer, och även om jag då vet att det är din så kommer jag att ta upp min egen mobil inom 3-5 sekunder för så fungerar kicken. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".