Strömmingslådan på bilden skiljer sig lite från Zazzis, med viss thailändsk touch. Foto: Leif R Jansson/TT
Strömmingslådan på bilden skiljer sig lite från Zazzis, med viss thailändsk touch. Foto: Leif R Jansson/TT
Zazzis matklassiker

Bli en fena på att laga strömmingslåda

"Sill är året runt-mat"
6:18 min

Sill äter i alla möjliga former, inte minst som inlagd kring högtiderna. Men den här gången ska det handla om strömmingslåda. Och det där med sill och strömming och dess historia reder Alexandra Zazzi och Erik Blix också ut.

Strömmingslåda

4-6 portioner

  • ca 600 g strömmingsfiléer
  • 1 bananschalottenlök
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl kaviar
  • 2 msk hackad färsk gräslök
  • 2 msk riven västerbottenost
  • 2 msk senap
  • 0,5 dl ströbröd
  • smör
  • 8 kokta medelstora, skalade potatisar
  • 15 cm purjolök

Gör gärna så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Smörj en ugnfast form. Skiva potatis och purjolök tunt och varva i botten.

Lägg ut filéerna på en skärbräda med skinnsidan nedåt.

Hacka löken och blanda samman med gräslök och ost. Bred ut senap tunt på varje och salta och peppra strömmingen, klicka sedan ut lite lökblandning i mitten och rullaihop. Lägg på potatisen. Rör samman kaviar, grädde och mjölk och häll över. strö sedan över ströbröd, skiva lite smör och lägg på.

Ställ in i ugnen 25-30 minuter tills de fått fin krispig färg. Låt svalna några minuter innan ni serverar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".