Guggenheimmuseet i New York. Foto: Jean-Christophe BENOIST/Wikimedia Commons/CC BY 3.0
1 av 2
Guggenheimmuseet i New York. Foto: Jean-Christophe BENOIST/Wikimedia Commons/CC BY 3.0
Hus i Phoenix, USA, ritat av Frank Lloyd Wright. Foto: AP Photo/Ross D. Franklin/TT
2 av 2
Hus i Phoenix, USA, ritat av Frank Lloyd Wright. Foto: AP Photo/Ross D. Franklin/TT
Designklassiker

Simon & Garfunkel dedikerade låt till Frank Lloyd Wright

"Han gjorde tunga, fortliknande byggnader"
7:11 min

Frank Lloyd Wright är ett av arkitekturhistoriens tyngsta namn med byggnader som Guggenheimmuseet och Fallingwater. Och så är han den enda 1900-talsarkitekten som fått en poplåt dedikerad till sig. 

Hör Erik Blix intervju med Li Pamp om arkitekturgiganten Frank Lloyd Wright

"So long, Frank Lloyd Wright" sjunger den amerikanska duon Simon & Garfunkel i låten med samma namn på skivan Bridge over troubled water.

– Art Garfunkel pluggade faktiskt arkitektur, och Paul Simon utmanade Art Garfunkel att skriva en låt om Frank Lloyd Wright, säger P4 Extras designexpert Li Pamp. 

Amerikanen Frank Lloyd Wright föddes i Wisconsin i USA 1867. Mest känd är han kanske för Guggenheimmuseet på Manhattan i New York City som han tyvärr inte fick se färdigbyggt innan han dog. Men från början ville han inte bygga museet.

– Han tyckte att Manhattan redan var överbebyggt som det var. Han ägnade sig annars väldigt mycket åt hus som låg ute i andra amerikanska delstater.

Och hans privatliv, främst hans många relationer med kvinnor, skulle kunna bli underlag till en Hollywood-film, säger P4 Extras designexpert Li Pamp.

Klicka på pilen för att höra hela inslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".