Indonesien, flygplan
1 av 2
Flygplanet på bilden har inget att göra med det försvunna planet. Foto: TT
Air Asia flygplan landar i Hong Kong
2 av 2
Ett annat Air Asia-flygplan landar i Hong Kong 2011. Foto: AFP

Passagerarflygplan försvunnet i Indonesien - 162 personer ombord

"Man har inte hittat några spår efter planet"
3:35 min

På väg från Surabaya i Indonesien till Singapore försvann i natt Air Asias flygplan QZ8501 med 162 personer ombord.  Planet skulle ha landat kl halv två i natt i Singapore, där många oroliga anhöriga samlats. Hör Erik Blix intervjua Sveriges Radios utsända I Bangkok, Karin Wickström. 

Planet, en Airbus 320-200 hade totalt 162 personer ombord, varav sju ska vara besättningsmedlemmar. När det gäller nationaliteter ska de allra flesta, 155 enligt BBC vara från Indonesien. Övriga ombord på planet är tre från Sydkorea, en från Storbritannien, en från Frankrike, en från Malaysia och en från Singapore. 

– Sökarbetet har upphört för dagen på grund av mörkret och dåligt väder. Men kl sju imorgon bitti ska sökandet återupptas, och då kommer också fartyg att ansluta sig till sökarbetet. Än så länge är det bara flygplan och helikoptrar som deltagit i sökarbetet, säger Sveriges Radios utsända i Bangkok, Karin Wickström. 

Och det är ännu oklart vad som hänt planet. På grund av det dåliga vädret ska piloterna enligt indonesiska myndigheter bett om att få flyga på högre höjd innan kontakten med Jakarta bröts kl 00:17 i natt. 

– Det är ett rent standardförfarande att gå upp på högre höjd för att undvika stora regnmoln. Det är vad som hände efter det som är ett rent frågetecken, säger Karin Wickström. 

Vrakdelar hittade

Enligt asiatiska medier ska det ha hittats vrakdelar i Javasjön mellan Sumatra, Borneo och Java. Den indonesiska transportministern uppger också att planet tros vara "nära kustlinjen" mellan ön Belitung, öster om Sumatra, och staden Pontianak på Borneo. Indonesien och Singapore genomför nu en gemensam sökinsats i området.

– Planet tros ha försvunnit på indonesiskt vatten och man koncentrerar sökandet på Javasjön, söder om Borneo, säger Karin Wickström.

Flygbolaget Air Asia har ett gott rykte vad gäller säkerheten enligt CNN och har aldrig haft någon allvarlig incident eller olycka i regionen. För många svenskar är flygbolaget välkänt då det flyger många rutter från och till Thailand. Piloterna på planet ska också varit rutinerade och haft tusentals flygtimmar bakom spakarna. 

Tredje katastrofen för malaysiabaserade flygbolag i år. 

Planet är det tredje flygplanet från malaysiabaserade flygbolag som försvunnit eller havererat det senaste året. 8 Mars i år försvann Malaysian Airlines flygplan MH370 med 240 ombord på väg från Kuala Lumpar till Peking. Samma flygbolag drabbades 17 Juli av en ny katastrof då flygplanet MH17 sköts ner över Ukraina med 298 personer ombord. 

– Likheten är att det här handlar om ett malaysiabaserat flygbolag. Än så länge är det lika spårlöst och lika obegripligt försvunnet som MH370. Det finns inga som helst tecken på att det här skulle röra sig om ett terrordåd, säger Karin Wickström.

Klicka på pilen för att höra hela inslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".