Statsvetaren Mikael Gilljam
Statsvetaren Mikael Gilljam. Foto Adam Ihse/Scanpix

Gilljam förvånad över decemberöverenskommelsen

"Nu har Löfvén gjort klart att det är blockpolitik som gäller"
8:41 min

Dagen efter decemberöverenskommelsen mellan den rödgröna regeringen och Allianspartierna fylls medierna av spekulationer och analyser om vad som egentligen kommer hända med svensk politik. Statsvetaren Mikael Gilljam är förvånad att extravalet ställdes in. 

– Jag trodde definitivt att extravalet skulle bli av. Stefan Löfvén (S) verkade sugen och såg sin chans att få till stånd en rödgrön majoritet i riksdagen. Och Alliansen förlorade ju matchen i september och i och med extravalet fick de chansen att spela om matchen. Felbedömningen var att de inte var så sugna som jag trodde på extravalet.

När det gäller vem som får ut mest av överenskommelsen säger David Gilljam att man på den rödgröna sidan verkar vara ganska nöjda över överenskommelsen eftersom de får något omedelbart då Stefan Löfvén får behålla makten. Dessutom kommer han i tre av fyra budgetar under mandatperioden få igenom sin egen politik.

– I det korta perspektivet är regeringen vinnare i det här. Samtidigt är det många som hävdar att Alliansen är de långsiktiga vinnarna. Men det kommer ta lång tid innan de får ut något av det, de måste vinna valet 2018 först.  

Men det som är den främsta konsekvensen av decemberöverenskommelsen är att blockpolitiken cementeras, menar Mikael Gilljam.

– Jag är också förvånad att Alliansen prioriterar att hålla ihop snarare än att försöka erövra makten i ett extraval. Nu har Stefan Löfvén mer eller mindre lovat att inte köra in kilar i Alliansen och komma med inviter till Centerpartiet och Folkpartiet som han han har gjort sen han tillträdde. Nu har han gjort klart att det är blockpolitik som gäller. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".