Jessica Johansson. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Jessica Johansson. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Jessicas nya vikt-iga synsätt

"Jag tror inte man når effekt genom att skambelägga tjocka människor"
6:57 min

På bloggen "Jessicas viktiga mål" har vi under året kunnat följa skribenten Jessica Johannsons väg till ett hälsosammare liv. Jessica har sedan hon var 13 år jojo-bantat och pendlat i vikt. Hon är kritisk till vikthets och vill med bloggen lyfta fram nya sätt att se på vikt och hälsa.

Lyssna på Minas intervju med Jessica Johansson. 

– Jag har haft många quickfix-drömmar. Men nu har jag lärt mig det från grunden. 

Jessica har bantat sedan 13-årsåldern men hon har nästan alltid gått upp i vikt igen. 

Du skriver mycket om fett-förakt. Vad är det? 

– Det finns hälsoaspekter med att vara tjock men jag tror inte att det ger effekt när man skambelägger människor som är överviktiga. Det kopplas ihop med att man är lat och har dålig karaktär. Det finns mycket fördomar mot särskilt överviktiga kvinnor. Det är svårare att få jobb för överviktiga kvinnor, säger Jessica. 

Jessica började blogga om sin hälsa i april och hon har fått bättre värden även om hon inte gått ner så mycket i vikt. Det handlar dock mest om hälsa - inte bantningsknep. Det sämsta Jessica vet är pulverbantning.

– Man går in i det där med sina drömmar och det är en påfrestning för kropp och psyket. Det blir ett bakslag när man går upp i vikt efteråt. 

Vad är det bästa då? 

– Skippa nyårslöften, planera på sikt, det tar tid, satsa hellre på beach 2016, lär dig laga mat och ta reda på de bakomliggande faktorerna bakom övervikten, säger Jessica.

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".