Exklusiva recept för P4 Extras publik

Detox kan vara den rätta starten på året

6:27 min

Det kan vara helt rätt tid för en ny fräsch start i livet. En detox kan kanske passa. Det behöver absolut inte vara tråkigt. Erica Palmcrantz Aziz är rawfood-inspiratör och författare som är expert på det här med detox. Här får du veta det viktigaste om detox. 

Lyssna på Minas intervju med Erica Palmcrantz Aziz och kolla in hennes recept på chokladpudding.

Detox är samma sak som avgiftning men det låter lite brutalt, tycker Erica.

– Man hjälper till att rensa ut kroppen med bra mat. Det är att hjälpa kroppen återställa sig. Det har blivit lite för mycket för det goda kanske. Rätta tillfället att göra det är när man känner sig slö, trög, sitter fast i kroppen. Man känner "Åh jag har stagnerat, behöver få fart, lätta några kilo". När som helst under året. Januari är bra eftersom man ofta har svävat iväg under julen. Sen är det bra på våren och hösten. För då har man hjälp av naturen.

Vad behöver man då för att sätta igång?

– Mycket frukter och grönsaker, nötter frön, superfoods, maciapulver, gojibär. Köp hem i överflöd så att det finns hemma. Man kan bli hungrig. Man behöver också en detoxplan

Måste man köra enbart juicer eller kan man bara tänka i allmänhet på att äta nyttigare?

– Det finns olika inriktningar. Man kan fasta som en detox. Men då fungerar man inte i vardagen. Då dricker man juicer eller buljonger, smoothies. Men då kan man bli frusen och trött. Man äter ingen mat, man får inga kalorier i sig. Så det som jag rekommenderar är att detoxa på ren mat. Rawfood är exemplariskt. Det tillför bara bra saker. Hjälper till att rensa, fibrer, rensar ut tarmarna.

En bra dag kan se ut så här: Till frukost chiafrön. Fantastiskt gott med olika superfoods till. Till lunch en stor sallad, med surkål och avokado. Mellanmål: En grön smoothie, snacksbollar. Middag: en zuccinilasagne med frön istället för nötter. Man ska inte vara hungrig.

Hur länge måste man hålla på då?

– Jag tycker man ska göra så mycket man klarar av, säger Erica. Tre dagar, fredag lördag söndag är bra. Det kan alla göra. En vecka, 14 dagar, 3 veckor är det mest optimala. En dags detox är ändå bättre än ingen detox.

Är det något man borde veta innan man kör sin första detox?

– Att det blir jobbigt. Det är inte en dans på rosor. Det kan bli tufft emellanåt. Att man har en plan. Hur ska jag göra? Det blir lättare om man har ett program att falla tillbaka på.

Hur kan kroppen reagera?

– Kroppen reagerar individuellt. Beroende på vad vi har i bagaget.  Vi kan bli frusna, trötta, gå på toaletten mer eller mindre. Viktigt att hålla igång magen ändå. Det kan blossa upp finnar på huden.  Det är övergående. Det är vanligt att det vänder på tredje, fjärde dagen. Då kommer energin, vi får finare hy, klarare ögon och tappar kilon i vikt. Det blir lättare i kropp och sinne.

Finns det några vetenskapliga bevis för att det här funkar?

– Det finns alltid bevis åt olika håll. Läkarna säger att kroppen kan fixa sådant själv. Men det finns lika mycket bevis åt andra hållet. Så då tänker jag tillbaka på mitt eget experiment - mår jag bättre? Då hade det effekt. Självupplevda forskningen som man gör på sig själv är den viktigaste. Prova och  se hur du funkar och prova gärna vid olika tillfällen, säger Erikca Palmcrantz Aziz.

 

Chokladpudding med chiafrön

I raw food kan du äta chokladpudding till frukost. Redo för en ny dag!

2 deciliter mandelmjölk ( Vill du förenkla, använd ris-eller havremjölk)
1 matsked kakaopulver
1/2 - 1  matsked kokospalmsocker

2 msk chiafrön

Topping: Gojibär

Mixa 3 msk mandlar med 2 dl vatten. Sila av mandelresterna. Häll över mjölken i mixern igen och mixa med ho- nung och kakaopulver. Häll över i en skål och rör ned chiafröna. Låt svälla.  

Här kan du läsa mer på Ericas blogg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista