Klara Zimmergren och Frasse. Foto: Jörgen Hinder
Dagens gäst-favorit i repris

Zimmergren om sin längtan till barn och hundar

"Själv har jag hund för att de får mig att skratta"
20 min

Hon blev Klara med hela svenska folket med humorserien Klara. Men sedan några år tillbaka har allvaret flyttat in i hennes liv. I våras gav hon ut boken "Längtan bor i mina steg" om längtan när man inte kan få barn och nu gör hon en serie om hundar.

– Det är det enda djuret som faktiskt vill umgås med oss människor. Hunden är mer eller mindre "inställd" på människan och det tror jag är oerhört bekräftande för oss människor.

"Hundland" heter serien och går i fem delar i Sveriges Radio i höst. Och Klara Zimmergren kunde lätt spelat in många timmar till, så roligt var det att träffa hundar och deras hussar och mattar, och höra deras berättelser om varför de har hund. Bland annat får vi i serien möta hemlösa Anne som inte kan elva utan sin hund och hockeyproffset Roffe som inte kan tala om sin hund utan att darra på rösten. Anledningen för att hon gör serien är att hon själv är hundälskare, som ägare till airedaleterriern Frasse sedan några år tillbaka. 

– Själv har jag hund för att de får mig att skratta. Jag kan inte tänka mig ett liv utan hund, jag vill ha hur många som helst, säger Klara Zimmergren. 

Klara Zimmergren är radiojournalisten som blev Klara med hela svenska folket i SVT:s humorserie "Mia och Klara". Hon har medverkat i en rad tv- och radioprogram - som Roll on, Kvarteret Skatan, Zimmergren och Tengby och varit programledare för bland annat Djursjukhuset och Bästa Vännen. Tidigare i år kom Klara Zimmergren ut med den innerligt personliga, humoristiska och ibland mörka boken "Längtan bor i mina steg" som hyllades av kritikerna. Boken handlar om hennes längtan att hitta den rätte och att få barn. En kamp som efter år av försök genom bland annat assisterad befruktning och tiotusentals kronor för lönlösa försök resulterade i en insikt av att "nej, det här går inte".

– Jakten efter ett biologiskt barn är på många sätt tokig, insåg jag till slut. 

När hon väl kommit till insikten att hon inte kunde få egna barn, så väntade nästa uppförsbacke: hon var för gammal  för att bli adoptivförälder. Då var hon i fyrtioårsåldern. Sakta började hon finna sig i ett liv i ensamhet utan barn. Men sen vände allt när samtalet kom. En liten pojke från Bulgarien, Nikolay behövde ett hem hos Klara och hennes partner Lasse. Men allt blev inte bra bara för att hon fick barn.

– En poäng med min bok är att barn inte löser allt och att livet inte alltid faller på plats när man ”äntligen” blir mamma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".