De hittade pillren är rosa med Stålmannen-logotyp. Foto: Netherlands Forensic Institute
1 av 2
De hittade pillren är rosa med Stålmannen-logotyp. Foto: Netherlands Forensic Institute
Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralen. Foto: Anders Wiklund/TT
2 av 2
Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralen. Foto: Anders Wiklund/TT

Livsfarlig smutsig ecstacy – misstänkta svenska fall

"Den är laddad med väldigt obehagliga biverkningar"
7:27 min

"Det är något som INGEN vill ha", säger Erik Lindeman på Giftinformationscentralen. De som tror sig ha köpt ecstacy kan ha fått en livsfarlig variant. I Sverige finns misstänkta fall, varav ett med dödlig utgång. 

Erik Lindeman vill betona att det inte rör sig om ovanligt stark ecstacy, utan ecstacy uppblandad med en farlig substans. Det går därför inte att äta en halv tablett och tro att det är ofarligt. Dessutom kommer effekterna av de här pillren långsammare, vilket gör att vana ecstacy-missbrukare kan lockas att äta fler.

De rosa pillren med en Stålmannen-logotyp tros innehålla substansen PMA eller PMMA, vilket bland annat kan ge väldigt höga kroppstemperaturer, till och med 43 grader Celsius. Det kan i sin tur orsaka dödliga skador på exempelvis hjärta och lever. Drabbas man av de konsekvenserna är läget ytters allvarligt.

– Det är 50 procent risk att man dör, även om man kommer under vård, säger Lindeman.

Åtminstone tre dödliga fall har rapporterats från England, och i Sverige vårdas ett par människor nu på sjukhus och en person omkom i mellandagarna på grund av vad man tror är denna ecstacy-variant. Enligt engelska medier har PMMA bekräftats i undersökta piller där, men i Sverige är inga prover klara än.

PMA/PMMA är faktiskt äldre än partydrogen ecstacy, och har tidigare fått namnet "Doctor death", men dyker då och då upp på drogmarknaden igen. 2012 dog 20 människor i Osloområdet, och 2007 fanns liknande fall i Israel där 30-talet personer dog, säger Erik Lindeman. Vad som ligger bakom den senaste tidens fall vet man inte säkert, men en hypotes är att ingredienserna i de rosa Stålmannen-pillren är enklare att få tag på.

Klicka på pilen för att höra hela intervjun med Erik Lideman.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".