En skuldsatt kvinna sitter lutar över sina räkningar Foto: Claudio Bresciani/TT
1 av 2
Foto: Claudio Bresciani/TT
Patrick Grimlund
2 av 2
Patrick Grimlund, civilekonom och programledare för Lyxfällan. Foto: Patrickgrimlund.se

Så klarar du ekonomiska "snålmånaden" januari

"Ta en vit ekonomisk månad"
7:34 min

Efter jul och nyår, med allt vad det innebär för plånboken, kan kontot vara skralt. Civilekonomen och programledare för Lyxfällan Patrick Grimlund ger oss tips hur vi reparerar ekonomin och undviker trubbel nästa december.

För de flesta ligger nog 2015 som ett oskrivet blad. Då kan man göra ett ekonomiskt omtag.

– Börja göra en plan för det nya året och gör en tvärnit, säger Patrick Grimlund.

För att fixa det akuta läget finns flera tips. Strunta i lunchen på stan, utan gör storkok istället och ta med matlåda till jobbet eller skolan. Och köp inget som inte är absolut nödvändigt.

– Strunta i allt som du inte måste ha för att överleva. Köp inte vin och oxfilé, säger Grimlund.

Därtill kan man börja rensa på vinden och sälja saker på internet. Vi svenskar har i genomsnitt prylar för 24 000 kronor som bara ligger och dammar, berättar Grimlund.

Och även om det skulle ta emot, så ska man inte vara rädd för att byta in julklappar som man fått mot pengar, om det går.

– Om valet är att vara lite krass och se verkligheten som den är, och skuldsätta sig, tror jag att till och med de som gett julklappen kommer nog tycka innerst inne att det är ett bra beslut.

Det är viktigt att man inte kommer efter med räkningar.  Vad man absolut inte ska göra för att klara skulderna är att ta snabblån, de ger mer problem senare.

Förutom att lappa igen luckorna efter denna jul och nyår så bör man blicka framåt för att se till att man inte hamnar i en tuff situation kommande jul.

– Ett bra tips att tänka på, så man inte hamnar där igen, är att man är ärlig mot sig själv och pratar med de man firar jul med, och säger att "i år har jag dragit ner lite på min julklappsbudget och det ser ut så här...".

Istället kan man kanske bidra på andra sätt som att ställa upp med lite tjänster som att putsa fönster framåt våren. Göra andra saker än att köpa sig igenom jul, helt enkelt.

Det viktiga är att göra en plan. Sedan är det förstås en annan sak att faktiskt lyckas följa den. 

– Det viktigaste instrumentet är din egen motivation. Har man varit på botten är motivationen väldigt stark att "aldrig mer igen", säger Patrick Grimlund.

Klicka på pilen för att höra hela inslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".