Sjömansbiff. Foto: Perolof/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0
Sjömansbiff. Foto: Perolof/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0
Zazzis matklassiker

Sjömansbiff – en ganska lättlagad gryta

P4 Extras matinspiratör Alexandra Zazzi lagar sjömansbiff
7:25 min

Dagens matklassiker är en av Erik Blix favoriter. Men Alexandra Zazzis första intryck av rätten som skolelev var ingen hit. Det handlar om sjömansbiff, en ganska lättlagad gryta.

Sjömansbiff

6-8 portioner

  • 3 gula lökar
  • 40-50 g smör till stekning
  • 800 g nötkött, typ fransyska
  • 1 dl vetemjöl, blandas med 1,5 tsk salt och 0,5 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 drygt kg skalad potatis
  • 5 dl oxbuljong från tärning går bra
  • 1 flaska mörkt öl, 33 cl lättöl går bra
  • 1 kvist grov timjan
  • 1 lagerblad

Gör gärna så här:

Klyfta lök och stek i smör, lite färg, lyft ur.
Skär skivor av nöt, typ fransyska och banka ut, dela om de blir för stora.
Vänd köttet i mjöl med salt och peppar, stek i smör/olja blandning.
Skala och skiva potatis i hyfsat tunna skivor.
Tag en stor gryta, helst gjutjärn, med lock.
Koka upp buljongen med timjan och lagerblad.
Börja med potatis, sedan kött, lök tills allt är slut. Avsluta med potatis.
Häll på buljong och öl. Lägg på lock och låt sjuda ett par timmar på spisen i lugn och ro.
Vid servering hacka gärna lite färsk finbladig timjan eller bladpersilja och strö över. 

Serveras med inlagd gurka, rödbetor, knäckebröd och stark ost.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".