Servisen Blå vinranka av Arthur Percy. Foto: Bukowskis
1 av 3
Servisen Blå vinranka av Arthur Percy. Foto: Bukowskis
Ellips av Arthur Percy. Foto: Bukowskis
2 av 3
Ellips av Arthur Percy. Foto: Bukowskis
Ellipsvas av Arthur Percy. Foto: Bukowskis
3 av 3
Ellipsvas av Arthur Percy. Foto: Bukowskis
Designklassiker med Li Pamp

Sjömanssonen Arthur Percy blev konstnär

"Blå vinranka blev en försäljningssuccé"
7:19 min

Han var skolad målare, men blev mer känd för föremål på bordet. Kanske har du sett eller rentav äger en Ellipsvas, eller något ur serien Blå vinranka. P4 Extras designexpert Li Pamp berättar om Arthur Percy, en av "1909 års män".

Arthur Percy var Ölandsson, där han också kom att spendera en stor del av sitt vuxna liv. Men blott 16 år gammal sökte han sig till konstnärsförbundets målarskola, där han också kom in.

Men det är för exempelvis hans porslin som han blev känd. Mest känd är kanske "Blå vinranka", som han tog med sig till världsutställningen i New York 1939, och det var i och med det som den slog igenom. 

Han ingick i "1909 år män", eller "De unga", en konstnärsgrupp som bland annat innehöll Isaac Grünewald och Birger Simonsson. Det blev något av ett genombrott för modernismen i Sverige.

Arthur Percy kom att bli konstnärlig ledare på Gefle porslinsfabrik. Han hade velat styra produktionen mot mer exklusiva föremål, men ledningen ville ha större volymer och inte fullt så exklusiva bruksföremål.

Hör Erik Blix intervju med Li Pamp om Arthur Percy i P4 Extra.

Li Pamp

Li Pamp. Foto:Lars Trangius/trangius.com
(Foto:Lars Trangius/trangius.com)

Li Pamp är programledare för Antikmagasinet i SVT och en av landets mest välbekanta experter på 1900-talsdesign. Li har efter studier på Lunds Universitet en lång bakgrund i antikbranschen. Hon skriver och föreläser om design, och är en flitigt anlitad moderator. Li gästar P4 Extra varje söndag, vanligen klockan 14.40.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".