Sissela Kyle. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 2
Sissela Kyle. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Sissela Kyle och Ylva Lilja. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 2
Sissela Kyle och Ylva Lilja. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Dagens gäst

Sissela Kyle nybliven teaterchef

"Jag satt på en sten och tittade på en annan sten"
1:44 min

Sissela Kyle har utsetts till Sveriges roligaste kvinna. Hon har gjort mängder med filmer, Tv-program och teaterföreställningar och hon har prisats många gånger. I december blev hon chef för första gången.

Lyssna på Ylva Liljas intervju med komikern, skådespelaren och teaterchefen Sissela Kyle.

– Jag är så nybörjad så jag kan inte ge ett generellt uttalande om hur det är att vara chef, säger Sissela. Jag märker inte så stor skillnad, säger Sissela Kyle som tar ledarrollen på Parkteatern i Stockholm.  

Blir det som att komma hem när du kommer till Parkteatern? 

– Ja, lite grann. Jag känner mig hemma i teaterhus. 

Din företrädare säger att hon varit en "bajamaja-direktör". Vad menade hon med det? 

– Det är ett väldigt praktiskt jobb för vi byter plats och det handlar om att ordna med många saker. Jag tror ju inte att jag kommer att köra ut bajamajorna men jag får väl samordna lite och jag drar mig inte för att hugga i. Jag kan lyfta parkbänkar om jag bara vet var de ska. 

Sissela Kyle har även huvudrollen i teveserien fröken Frimans krig. En inspelning som inneburit tidiga mornar och jättelånga dagar men inget att klaga på. 

- Det har varit underbart. Vi känner varandra så väl. Fantastiskt lustfylld, säger hon. Men hon kan inte berätta så mycket om vad som händer i tv-serien i förväg, men serien handlar om kvinnors rätt. Sisselas mamma är Sveriges första professor i Kvinnohistoria vid Göteborgs Universitet. Hon disputerade med Svensk flickskola under 1800-talet.

– Det feministiska perspektivet har jag vuxit upp med. Min mamma älskade Fröken Fridman. Hon är stolt och glad. Jag brukar läsa manuset för henne och hon säger; Läs det en gång till. Och en gång till!

När Sissela var kring 50 år fick hon en kris. Hon fick en slags insikt om att hon skulle dö en dag. 

– Nog visste jag det men jag var inte riktigt klar över att det skulle hända mig! 

Krisen blev så småningom en föreställning som fick namnet Dina dagar är räknade. 

– Jag hade en föreställning om att sitta på en sten och titta på en annan sten. Men det låg inte direkt för mig så det blev föreställningen istället. Det blev terapeutiskt.

  

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".