Foto: Mikael Nilsson
1 av 3
Foto: Mikael Nilsson
Foto: Deya
2 av 3
Foto: Deya
Foto: Gustav Hiller
3 av 3
Foto: Gustav Hiller

Sveriges vackraste hund 2014

"För att få frisyren måste håret rakfönas"
3:17 min

Kudos Fireworks heter han. Det vill säga det är stamtavlenamnet - men han kallas till vardags för Tom och han är den vackraste hunden 2014.

Lyssna på Ylva Liljas intervju med Toms husse Mikael Nilsson i Sjöbo. 

– Den del jag gör är ganska stor, berättar husse Mikael Nilsson. Jag är både uppfödare och ägare och jag klipper honom och visar upp honom. Även diamanter är en kolbit om man inte gör något åt den. Det gäller verkligen för pudeln. 

– Hunden gör som jag gör. Tar jag långa kliv så gör hunden det. Har man hög energi så får hunden det också.  Mikael säger att hunden ändå måste tycka att det är kul. Om frisyren berättar Mikael att pudeln behövde sitt tjocka hår när den var apporterande fågelhund och behövde skyddas mot väder och vind. Sedan klippte man bort vissa delar för att öka rörelsefriheten och därför ser pudlar ut som de gör idag. En tradition helt enkelt.

Inom kort ska Tom badas och det är en procedur.

– Det är så mycket att det knappt går att berätta men man badar hunden så att den är ordentligt ren och sedan har jag en fön. Jag borstar honom medan han blir torr. När han sedan ska till utställning måste han vara nyklippt och fin. För att få den fina frisyren måste håret rakfönas. Som tur är tycker Tom om att fixas, berättar Mikael Nilsson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".