Flicka på skolgård. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT
Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Skolor försäkrar sig mot mobbningsfall

"Det kan betyda att vi behöver höja skadestånden till eleverna"
2:43 min

En del kommuner har börjat ta försäkringar mot mobbningsfall i skolorna, vilket kan betyda att kommunerna får bättre resurser att vinna målen. Barn- och elevombud Caroline Dyrefors Grufman känner en viss oro för att kommunernas förebyggande arbete mot mobbning kan minska. 

Lyssna på Ylva Liljas intervju med Barn- och elevombud Caroline Dyrefors Grufman. 

Skolorna har tidigare tvingats betala ut skadestånd när antingen en personal betett sig illa mot en elev eller när skolan inte gjort tillräckligt för att stoppa mobbning när det har skett mellan elever. Barn- och elevombud Caroline Dyrefors Grufman menar att skadeståndet varit ett sätt att tvinga skolorna att agera mot mobbning men vad händer när de kan försäkra bort risken? 

– En tanke med skadeståndsbeloppen är att ska vara så pass höga att de verkar preventivt. Det ska vara avskräckande och tvinga skolorna att arbeta för att motverka mobbning. Möjligen måste man då höja skadeståndskraven rejält för eleverna, säger hon. 

– Det man aldrig får glömma bort är att lagstiftningen är väldigt tydlig när det gäller kränkande behandling i skolan, säger Caroline Dyrefors Grufman. 

Här hittar du mer information om barn- och elevombudet. (öppnas i eget fönster) 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".