Vinglas och flaska. Foto: Fredrik Sandberg/TT
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Carl Jan Granqvist och Ylva Lilja. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 2
Carl Jan Granqvist och Ylva Lilja pratar viner. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Carl Jan Granqvist vintips vecka 3

Viner för en tunn plånbok

"Doften är tropisk frukt, citron och ingefära"
6:03 min

Denna vecka har Carl Jan Granqvist valt ut två viner som kan passa så här när plånboken tunnats ut efter jul och nyårshelgernas frosseri och givmildhet. Från första januari har vi dessutom fått en höjd alkoholskatt i Sverige. För viner handlar det om 2 kronor per flaska. Detta gör att många viner på Systembolagets hyllor nu passerat den psykologiska gränsen 69 kr, 79 kr,89 kr och så vidare. 

Lyssna på Ylva Liljas intervju med Carl Jan Granqvist om viner.

Först ut är en chardonnay från Australien där man verkligen får mycket vin för pengarna, sedan ett rött vin från Portugal, kanske det land som överlag levererar mest vin för pengarna i de lägre prissegmenten.

Vin 1: Vitt vin på 75 cl flaska 2013 Wolf Blass Eaglehawk Chardonnay nummer 16443 på Systembolaget

Veckans första vin är vitt och kommer från Australien, druvan bakom vinet är chardonnay. Bakom vinet står en av världens största vinproducenter, Wolf Blass. Vinet passar lika bra till ugnsgrillad vit fisk som till vegetariska bönbiffar med tomatsallad och yogurtsås med citron och ingefära.

Doft: Fylld av tropisk frukt och färsk citrus med en liten ton av ekfatsvanilj.

Munhåleupplevelse: Torr med fin fruktsyra och exotisk frukt som persika, mango och ananas följt av vanilj och citrus.

Alkohol: 13,5%

Pris: 71 kr

Vin 2: Rött vin på 75 cl flaska 2013 Ramos Reserva nummer 6139 på Systembolaget

Veckans andra vin är rött och kommer från området Alentejo i Portugal. Druvorna som använts är dels de inhemska Trincadeira och aragonez samt även den franska druvan syrah. Det här vinet passar utmärkt till såväl grillad kyckling med grönsallad som en rykande varm gryta på nötkött eller vilt, gärna med svamp i för er som har kvar i frysen från höstens skörd.

Doft: Stor kryddig doft med mycket frukt i form av björnbär, körsbär och sötlakrits.

Munhåleupplevelse: Härligt kryddig, saliverande smak med mängder av mörka bär, körsbär och örter.

Alkohol: 14 %

Pris: 71 kr

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är tionde året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".