Smartphone med appar. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Anton Håkansson. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 2
Anton Håkansson. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Prisbelönt app för barn med autism

"Barn med autism blir stressade av att något oväntat händer"
4:29 min

Anton Håkansson skapade appen Snailday - en ovanlig kalender speciellt framtagen för barn med autism. 

Lyssna på Eriks intervju med Anton om hur appen fungerar och varför den passar barn inom autismspektrat. 

– Det är ett bildstöd för det hjälper ju att visa vad som ska hända. Barn med autism har ju ofta en vuxen som hjälper till och då ska den här personen kunna skicka bildpåminnelser till mobilen, alltså fjärrstyra, berättar Anton. Bilder säger mycket mer än text för personer med autism.

Anton Håkanson började jobba med idén till appen eftersom han själv fick diagnosen autism när han var liten även om det inte visade sig stämma senare.   

Var kommer namnet ifrån? Snailday.

– Det handlar om stress. När man har autism och något händer oväntat då blir det extra jobbigt, men om man tajmar det som ska hända så känns det inte lika jobbigt. Det känns som att tiden går lite långsammare då. 

Hur har det varit att jobba med barn med dessa problem?

– Mycket intressant. De håller sig inom sina egna tankar och det är inte så lätt att bara fråga vad de vill ha så jag har fått se hur de har det. Man måste vara med dem hemma och så. 

Appen finns fortfarande än så länge bara på utvecklingsstadiet men i april beräknas den vara klar för att hämta hem. Läs mer på snailday.se. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".