När härskarteknikerna flyttar ut på nätet

"Jag kan tagga alla men inte en person"
5:37 min

Härskartekniker handlar om att förminska och förlöjliga och det är metoder som numera flyttat ut till flödet på sociala medier. Hur kan man då skydda sig själv från att råka illa ut? Författaren och internetforskaren Annakarin Nyberg på Umeå Universitet är en av författarna till boken "Sociala medier och härskartekniker".

Lyssna på Eriks intervju med forskaren Annakarin Nyberg. 

De fem härskartekniker som Berit Ås skrev om redan på 70-talet är:
- Osynliggörande
- Förlöjligande
- Undanhållande av information
- Dubbelbestraffning
- Påförande av skuld och skam

Senare tillkom också: 
- Objektifiering
- Våld eller hot om våld

– Alla dessa kan användas på nätet, säger Annakarin Nyberg. Det kan vara så att vi båda har varit på ett möte och jag tar en bild, taggar alla utom en person. Det är en klassisk härskarteknik som flyttat ut till nätet. 

--Problemet är också att när jag förminskar någon så sprids det i flödet så att många kan se det. Det är därför det är svårt att skaka av sig detta. 

Vad kan man då göra? 

– Vi har tittat på Johanna Frändén som är en känd bloggare. Hon bemöter med en egen härskarteknik, genom att retweeta de elaka kommentarerna i hennes flöde så outar hon personen, och alla får se vem det är. På det sättet slipper hon själv också ta i det och låter andra bemöta personen. 

– Det viktigaste är ändå att lära sig att känna igen signalerna när man blir utsatt för en härskarteknik, säger Annakarin Nyberg. 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".