Carl Jan Granqvist och Ylva Lilja. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Carl Jan Granqvist och Ylva Lilja pratar viner. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Carl Jan Granqvist vintips vecka 4

Moderna trotjänare på Systembolaget

"Favoriter som levererar bra kvalitet år efter år"
5:52 min

Idag på "vinets dag" berättar Carl Jan Granqvist om två moderna klassiker från Systembolaget. Det ena ett torrt rött vin med hög fruktsyra, fyllt av plommon, körsbär, vanilj och ekfat. Det andra ett torrt vitt vin med hög krispig syra, fullpackat med blodapelsin, vitpeppar och mineral.

Lyssna på Ylva Liljas intervju med Carl Jan Granqvist.

Denna vecka har jag valt ut två viner vilka på under ett decennium lyckats bli några av mina favoriter på Systembolaget. De levererar verkligen årgång efter årgång.

Vin 1: Vitt vin 75 cl flaska, 2013 Domaene Gobelsburg Grüner Veltliner nummer 2775

Schloss Gobelsburg ligger beläget i distriktet Kamptal i Österrike och det vilar på en lång och imponerande historia. På 1740-talet började munkar etablera vinodling i större omfattning och vinernas kvalitet blev snart vida omtalad. Efter en lång tids förfall har egendomen och dess viner nu återtagit sin forna glans. Idag rankas egendomen till en av landets bästa producenter.

Grüner Veltliner brukar beskrivas som Österrikes nationaldruva och den ger långlivade viner som väl återspeglar den jordmån den odlats i. Druvorna till detta vin skördas i mitten av oktober till mitten av november i vingårdarna runt Schloss Gobelsburg. Jäsningen sker sedan vid låg temperatur i rostfria ståltankar för att bevara druvans fruktighet och aromatiska kvaliteter.

Servera gärna vinet till isterband med en kall dijonsenapsmonterad potatissallad, en makalöst god kombination!

Doft: Ungdomlig med inslag av citrus, persika och peppar

Munhåleupplevelse: Torrt med hög krispig syra, fullpackad med blodapelsin, vitpeppar och mineral.

Alkohol: 12,5%

Pris: 101 kr

Vin 2: Rött vin 75 cl flaska, 2011 Allegrini La Grola nummer 42334

Allegrini är ett familjeföretag baserat i Fumane i vinområdet Valpolicella i nordöstra Italien. Företaget grundades för 151 år sedan. Det leds i dag av syskonen Franco och Marilisa Allegrini samt deras framlidne broder Walters dotter Silvia Allegrini. Företaget äger i dag drygt 70 hektar vingårdar. De mest kända vingårdarna finns på kullen La Grola, dels vingården med samma namn som kullen, d v s La Grola, dels den högt rankade vingården La Poja på högplatån högst upp på kullen. Druvorna därifrån ger ett av Italiens bästa och mest kända Amarone viner. La Grola är inget Amarone vin utan vinifieras som ett vanligt rött vin.

Vinet passar utmärkt till lagrad hårdost, smakrika köttgrytor och grillat kött med rostade rotsaker.

Doft: Intensiv med stora härliga toner av ekfat, plommon, vanilj och körsbär.

Munhåleupplevelse: Torrt med hög fruktsyra och fylld av plommon, körsbär, vanilj och ekfat.

Alkohol: 13,5 %

Pris: 161 kr

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är tionde året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".