Kaffeservis av Henning Koppel, designad för George Jensen. Foto: Bukowskis
1 av 2
Kaffeservis av Henning Koppel, designad för George Jensen. Foto: Bukowskis
Collier av Henning Koppel (detalj till vänster). Foto: Bukowskis
2 av 2
Collier av Henning Koppel (detalj till vänster). Foto: Bukowskis
Designklassiker med Li Pamp

Henning Koppel fick silvrigt erbjudande efter kriget

Li Pamp: "Dräpande stark design"
6:41 min

Formen är överordnad funktionen, men det är inga krusiduller. Denna veckas designklassiker handlar om den danske bildskulptören och formgivaren Henning Koppel, som sedan gick över till silver när han började hos firman Georg Jensen.

Han föddes 1918 och började som bildkonstnär innan han kom till Georg Jensen 1945. Då började han rita silver och han kom att bli en av de stora förnyarna inom danskt silver.

Han tog sin utgångspunkt i formen och lät funktionen vara underordnad. Enkla former och linjer, inget krusidulligt.

Främst gjorde han så kallade korpusarbeten, alltså skålar och vaser med mera. Men han gjorde också bestick, klockor, kandelabrar, kannor och annat. Han var lite av en perfektionist i sin design, ingenting fick lämnas åt slumpen.

Innan Henning Koppel kom till Georg Jensen jobbade han som bildskulptör, for till Paris som många andra konstnärer gjorde vid den tiden. Hans pappa var journalist och även Henning skrev lite ibland.
Under den tyska ockupationen av Danmark flydde hela familjen Koppel till Sverige. Då hade Henning hunnit gifta sig och han fick två döttrar.

I Sverige försörjde han sig bland annat genom att fylla i pratbubblor i serietidningar. Men när han kom tillbaka till Danmark fick han erbjudande från Georg Jensen och med tanke på hur svårt det var att få jobb precis efter kriget så hoppade han på.

Henning Koppel provade också på att exempelvis göra porslin för Bing & Gröndahl och klockor och lampor för den kända danska firman Louis Poulsen & Co. Han fortsatte att designa till dess han dog, bara 63 år gammal 1981.

Klicka på pilen för att höra Li Pamp berätta om Henning Koppel.

Li Pamp

Li Pamp. Foto:Lars Trangius/trangius.com
(Foto:Lars Trangius/trangius.com)

Li Pamp är programledare för Antikmagasinet i SVT och en av landets mest välbekanta experter på 1900-talsdesign. Li har efter studier på Lunds Universitet en lång bakgrund i antikbranschen. Hon skriver och föreläser om design, och är en flitigt anlitad moderator. Li gästar P4 Extra varje söndag, vanligen klockan 14.40.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".