Nyponsoppa med mandelbiskvier. Foto: Johan Jönsson/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0
Nyponsoppa med mandelbiskvier. Foto: Johan Jönsson/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0
Zazzis matklassiker

Det klassiska mellanmålet nyponsoppa

"Att äta nypon på det sättet är vi ganska ensamma om i Europa"
7:26 min

Den är ett vanligt mellanmål, och var vanlig som efterrätt på 50-talet. I denna veckas matklassiker hör du Alexandra Zazzi berätta om nyponsoppan, och vad hon tänker om pulveralternativet. Och här får du receptet om du vill göra din egen.

Egen nyponsoppa 

  • 5 dl vatten
  • 1/2 dl ekologisk rörsocker (sötma efter smak)
  • 1-2 msk honung
  • 1/2 dl nyponpulver (finns att köpa i välsorterade mataffärer)
  • 1/2msk citronsaft
  • 1 msk potatismjöl 
  • 1 dl vatten

Gör gärna så här:

Sjud upp 5 dl vattnet med socker och honung, låt inte stormkoka. Vispa i nypon och citron. Låt sjuda 10 minuter, vispa ihop potatismjöl och 1 dl vatten och rör i. Låt värmas tills det börjar bubbla igen.

Njut med mandelbiskvier och en klick crème fraîche smaksatt med en udd kardemumma.

Klicka på pilen för att höra Alexandra Zazzi berätta om nyponsoppans fördelar och hur man gör den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".