Tobias Rawet i Vasakyrkan i Umeå 2011. Foto: Peter Öberg/Sveriges Radio
1 av 2
Tobias Rawet i Vasakyrkan i Umeå 2011. Foto: Peter Öberg/Sveriges Radio
Foto: Darko Vojinovic/SP Photo/TT
2 av 2
Frän ceremonien i Auschwitz idag. Foto: Darko Vojinovic/SP Photo/TT
70-årsdagen av befrielsen av Auschwitz

6-åriga Tobias Rawet såg högen av kvinnolik

"Hon skrek: De har tagit mitt barn! Vad ska jag göra?"
17 min

Min faster skrek: De har tagit mitt barn. Min Joel, vad ska jag göra? De sänkte ner mig i en hink i dasset och de sa att jag var tvungen att vara tyst. Det var bara början på förintelsen och minnena har Tobias burit med sig sedan dess. Året var 1942. 

Lyssna på Erik Blix intervju med överlevaren Tobias Rawet som berättar om sina fruktansvärda minnen från nazisternas förintelse. Hör också direkt från Auswitch där man uppmärksammar 70-årsdagen av befrielsen.

När Tobias faster kom springande och skrek att de tagit hennes barn beslöt Tobias mamma att sänka ner Tobias, då 6 år gammal, i en hink i dasset. Där fick han sitta tyst och vänta i timmar på att nazisterna drog förbi och tog alla barn under 10 år.

– Sätt dig i hinken. Kom ihåg - vad som händer måste du vara absolut tyst, sa mamman. Så sänkte hon ner hinken i dasset. Jag kommer ihåg stanken och mörkret, vad hemskt! Jag minns inte hur länge jag satt där. Det måste ha varit till kvällen för sedan kom pappa hem, berättar Tobias Rawet. Sedan fick han gömma sig på en vind.

Tobias berättar att nazisterna körde iväg 300 000 människor från hans stad, varav hälften var judar. Det var barn, gamla, sjuka, homosexuella människor, Jehovas vittnen, romer...De kördes iväg med lastbil, gasades med hjälp av bilarnas avgasstystem. Kropparna brändes i en skogsdunge.

Tobias själv kom till ett arbetsläger. Med förfalskade papper såg det ut som att han var 10 år gammal och han fick därför arbeta. Han berättar vidare om tågresan till arbetslägret.

– Det går inte att beskriva, ingen mat och inget vatten. Latrinhinken välte och folk blev sjuka. Människor avled. Vi möttes sedan av SS-officerarna med sina svarta blankpolerad stövlar och sina dobbermanhundar. Och när vi kom fram och portarna öppnades, högen med kvinnolik. Det går inte att beskriva. Det går inte att glömma, säger Tobias.

Lyssna på hela intervjun med Tobias Rawet och även ifrån ceremonin i Auschwitz som var tidigare idag.

 

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".