Jullölar. Foto: Ann-Catrin Thor
1 av 4
Foto: Ann-Catrin Thor
Jullökar. Foto: Ann-Catrin Thor
2 av 4
Foto: Ann-Catrin Thor
Lökar i blomkrukor. Foto: Ann-Catrin Thor
3 av 4
Så här fina kan de bli. Foto: Ann-Catrin Thor
Ann-Catrin Thor. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
4 av 4
Ann-Catrin Thor. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Trädgård

Rädda jullökarna

"Det är bra att använda urin men man kanske inte ska pinka vid fönsterbänken"
5:04 min

Har du hunnit slänga amaryllis och hyacinter? Otur i så fall för de kan man spara. Hur man gör med dem för att få dem att blomma i trädgården hör du i programmet idag. Det ska även handla om beskärning av träd och buskar så här års. 

Lyssna på P4 Extras odlingsexpert Ann-Catrin Thor om beskärning och om lökar. 

– Vänta till dess att amaryllisen har blommat klart, gödsla och vattna och låt den stå kvar, säger Ann-Catrin. Det finns skrönor att man ska ta ner och sätta i mörkret, men då dör den. Flytande näringsgödsel räcker bra. Man ska inte krångla till det. Man kan också pinka i krukan, säger hon. Urin är en höjdare! 

– Även hyacinterna ska man också fortsätta att vattna. Man sätter dem i ett svalt rum. Och sen i vår så sätter man ner dem i trädgården när frostrisken är över. Då får man nya blommor - men det dröjer ett helt år. Men det funkar jättebra! enligt Ann-Catrin Thor. Och man behöver inte ta upp dem till vintern utan kan låta dem vara kvar i jorden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".