Ett glas med vitt vin. Foto: Anders Wiklund/TT
Foto: Anders Wiklund/TT
Carl Jan Granqvist vintips vecka 5

Tysk Riesling

"Mängder av citrus och exotisk frukt"
6:02 min

Denna vecka har Carl Jan Granqvist valt att rikta blicken mot Tysklands nationaldruva riesling. För även om rieslingdruvan numera odlas över hela världen med goda resultat är det ändå i hemlandet Tyskland den levererar allra bäst.

Lyssna på Ylva och Carl Jan när de pratar viner. 

Carl Jan Granqvist har valt ut två viner från två olika områden i Tyskland vilka båda är fantastiskt goda, enligt Carl Jan men där det ena vinet även kommer att utvecklas med några års lagring.

Dryck 1: Vitt vin på 75 cl flaska 2013 Georg Breuer Riesling Sauvage nummer 5899 på Systembolaget

Veckans första vin kommer från området Rheingau i Tyskland. Här får druvan riesling verkligen komma till sin rätt och områdets jordmån fylld av grus och skiffer gör sig påmind i såväl doft som smak. Efter skörd och vinifiering har vinet lagrats på rostfria ståltankar.

Doft: Inbjudande druvtypisk doft med mängder av päron, citrus, honung, persikor och mineraler.

Munhåleupplevelse: Torr med saliverande hög fruktsyra uppbackad av frukt i form av gröna äpplen och citrus följt av honung och mineraler.

Alkohol: 11,5%

Pris: 113 kr för 75 cl flaska

Dryck 2: Vitt vin på 75 cl flaska 2013 Gunderloch Riesling Trockennummer 72658 i Systembolagets beställningssortiment

Veckans andra vin kommer från området Rheinhessen och närmare bestämt Vinhuset Gunderloch i byn Nackenheim. Druvorna till detta vin kommer från ett flertal av familjens vingårdar och däribland toppvingårdarna Niersteiner Pettenthal och Nackenheimer Rothenberg kända för sin jord fylld av röd skiffer. Vinet är jäst med naturlig jäst och har efter vinifiering lagrats en tid på tyska ekfat. Detta vin tål och kommer att utvecklas positivt med lagring.

Doft: Inbjudande mineralosande doft med mängder av citrus och exotisk frukt.

Munhåleupplevelse: Torr med härligt hög fruktsyra och mängder av frukt i from av citrus, ananas och honung följt av ett tungkittlande mineralras.

Alkohol: 13%

Pris: 121 kr för 75 cl

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är tionde året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".