Elsa Gullberg. Foto: SvD/TT
Elsa Gullberg. Foto: SvD/TT
Veckans deisgnklassiker med Li pamp

Elsa Gullberg förenade konst och industriesign

Hon har gjort en viktig gärning för hela inredningskonsten"
8:59 min

Hon hade tänkt bli läkare men blev istället mamma till den svenska konstindustrin. Denna veckas designklassiker handlar om Elsa Gullberg, inredningsarkitekt och textilkonstnär en verklig föregångare inom svensk inredning.

Hon åkte tidigt till Tyskland på bildningsresor, där hon besökte Werkbunder-rörelsen och Wiener Werkstätte, ett förbund av tyska konstnärer och konsthantverkare som ville förena konst och industridesign.

Hon anses vara en pionjär inom svensk inredning, och hon var chef för Svenska Hemslöjdsföreningen och såg till att konstnärer fick jobb på glasbruk, porslinsfabriker och andra inredningstillverkare.

Hör P4 Extras designexpert Li Pamp berätta mer om Elsa Gullberg.

Li Pamp

Li Pamp. Foto:Lars Trangius/trangius.com
(Foto:Lars Trangius/trangius.com)

Li Pamp är programledare för Antikmagasinet i SVT och en av landets mest välbekanta experter på 1900-talsdesign. Li har efter studier på Lunds Universitet en lång bakgrund i antikbranschen. Hon skriver och föreläser om design, och är en flitigt anlitad moderator. Li gästar P4 Extra varje söndag, vanligen klockan 14.40.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".