Dropp. Foto: Gerry Broome/AP Photo/TT
1 av 2
Var tredje drabbas. Foto: Gerry Broome/AP Photo/TT
Klas Kärre och Stefan Bergh. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 2
Klas Kärre, cancerforskare tv och Stefan Bergh, generalsekreterare Cancerfonden th. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Var tredje beräknas få cancer

frisk, frisk, CANCER, frisk, frisk, CANCER

"Jag har gradvis blivit mer och mer störd av utveckligen"
4:10 min

Antalet personer som drabbas av cancer ökar dramatiskt. Från 1970 har antalet cancerfall mer än fördubblats och en av tre kommer att under sin livstid drabbas av cancer enligt prognoser.

Lyssna på Lasse Bengtssons intervju med Stefan Bergh som är generalsekreterare för Cancerfonden och cancerforskaren Klas Kärre.

– Det är en alarmerande utveckling, säger Stefan Bergh från Cancerfonden. Forskaren Klas Kärre säger att den cancersjukdomar som ökar är prostatacancer för män, bröstcancer för kvinnor, tjocktarmscancer för båda könen och den form av cancer som ökar mest är hudcancer för att vi exponerar oss för solen allt mer. Det finns en sorts cancer som minskar och det är lungcancer för män eftersom män har slutat röka i stor utsträckning.

– Det är också så att vi är fler människor och att vi blir allt äldre. Cancer drabbar ofta äldre människor men även om man tar hänsyn till det i forskningen så ökar cancer med 40%.

Skälen till varför cancersjukdomarna ökar tror de båda beror på vår livsstil. En tredjedel av fallen hänger ihop med hur vi lever. Vi är fysiskt inaktiva, vi solar, drar på oss övervikt och dricker för mycket alkohol.

– Det är många som tror att brist på rörelse inte har något samband med cancer men det har det och det kan vi hjälpa till med att berätta om.  

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".