Hollywood-leende. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 2
Vem vill inte ha ett Hollywood-smile? Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Katarina Kovacs Warnebrant och Lasse Bengtsson. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 2
Katarina Kovacs Warnebrant och Lasse Bengtsson. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Var noga med hur du skaffar dig ett vitare smajl

"Gör det så säkert som möjligt"
4:32 min

Det är ganska dyrt att bleka tänderna hos tandläkaren men det kan ändå vara värt att göra det där eftersom de har kontroll över hur starka preparaten är. Katarina Kovacs Warnebrant som är munhälsosamordnare på Folktandvården vill höja ett varningens finger för oseriösa företag som säljer för starka produkter.

Lyssna på Lasses intervju med Katarina Kovacs Warnebrant om tandblekning.

– Det som är viktigt är att göra det så säkert som möjligt. Hos tandläkaren kontrolleras tandhälsan inför en eventuell blekning så då blir det säkrare, säger Katarina.

– Om man använder ett för starkt hemmapreparat så kan man få skadad emalj eller kemiska brännskador i tandköttet. Det kan också bli starka ilningar, säger hon. Även om det finns regler för hur preparaten ska vara så finns det oseriösa företag.   

Finns det några som inte ska bleka sina tänder?

– Vi bleker inte tänderna på barn under 18 år eller gravida kvinnor eller ammande kvinnor. Har man karies eller trasiga fyllningar kan blekmedlet tränga in och skada pulpan så de ska inte heller bleka. De med isande tandhalsar, tunn emalj eller blottlagda rotytor då får man troligen så kraftiga ilningar att man inte kan genomföra blekningen, säger  Katarina Kovacs Warnebrant.

Lyssna gärna på hela intervjun här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".