Semlor. Foto: Bertil Ericson/TT
1 av 2
När man vill ha något mer än mjölk till semlan. Foto: Bertil Ericson/TT
Carl Jan Granqvist och Ivar Huntington
2 av 2
Carl Jan Granqvist i Göteborg på "Årets Kock" här med P4 Extras Ivar Huntington.
Carl Jan Granqvist vintips vecka 6

Semlor & Sauternesvin

"Går även bra till anklever"
5:55 min

Även om det fortfarande är någon vecka kvar till årets fettisdag så verkar redan landets konditorier svämma över med såväl traditionella semlor som nymodigheter i form av semle-wrap och Elvissemla. Vad dricker man då till semla förutom kaffe och i vissa delar av vårt land varmmjölk? Jo, man dricker ädelrötat sött vitt vin, gärna från den lilla kommunen Sauternes i Bordeaux.

Lyssna på Lotta och Carl Jans diskussion om vin.

Ädelrötat betyder att druvorna har angripits av svampen Botrytis Cinerea vilken perforerar druvans skal vilket för med sig att vattnet i druvan dunstar och lämnar druvsockret kvar. Förutsättningarna för att få ädelrötade vindruvor är att vinodlingen finns i ett klimat där dimma och fukt är delvis närvarande i samspel med värme. I Sauternes och dess grannkommuner möjliggörs detta av närheten till en flod. Denna metod ger söta viner med hög frisk fruktsyra och doft samt smaker som honung, mandel och saffran.

Sött vitt vin på halvflaska, 37,5 cl flaska 2010 Calvet Réserve du Ciron nummer 4029 på Systembolaget

Veckans första vin är en ursprungstypisk och väldigt prisvärd Sauternes som Carl Jan tipsat om vid tidigare tillfälle och som nyligen även serverades på Nobelbanketten, då till desserten. Detta vin passar förutom till semlor även bra till såväl anklever som starkare ostar.

Doft: Honungssöt och komplex doft med mandlar och saffran.

Munhåleupplevelse: Intensiv söt smak med frisk fruktsyra följt av saffran och honung och med en lång avslutning fylld av mandel.

Alkohol: 13%

Pris: 100 kr

 

Sött vitt vin på halvflaska, 37,5 cl flaska 2011 Château Menota nummer 4087 på Systembolaget

Veckans andra vin kommer från Sauternes grannkommun Graves och är även det gjort delvis på ädelrötade druvor. Druvorna som används är Semillon, Sauvignon Blanc samt Muscadelle som skördas vid optimal mognad. Vinet jäses därefter på ståltank för att sedan lagras på använda franska ekfat. Vinet passar även till bärdesserten eller glassen.

Doft: Inbjudande fruktig doft, fylld torkade aprikoser, honung och kryddor.

Munhåleupplevelse: Honungssöt med frisk fruktsyra och mängder av torkade aprikoser, honung, apelsin och saffran.

Alkohol: 13%

Pris: 75 kr

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är tionde året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".