Interiör av hus i Hudiksvall, ritat av Greta Magnusson Grossman. Foto: Bukowskis
1 av 2
Interiör av hus i Hudiksvall, ritat av Greta Magnusson Grossman. Foto: Bukowskis
"The Grasshopper" av Greta Magnusson Grossman. Foto: Bukowskis
2 av 2
"The Grasshopper" av Greta Magnusson Grossman. Foto: Bukowskis
Veckans deisgnklassiker med Li pamp

Greta Magnusson Grossman blev större i USA

Li Pamp: "Hon var väldigt omskriven och prisbelönt"
6:53 min

Hon fick som första kvinna i Sverige ett möbeldesignpris. Ganska snart flyttade hon dock till Kalifornien, där hon hade stora framgångar med sina möbler inredningar och hela hus.

Hon föddes 1906 i Helsingborg, började som snickarlärling vid Kärnans möbeltillverkningsfirma i Helsingborg, och flyttade sedan till Stockholm där hon 27 år gammal öppnade sin egen firma "Studio" vid Stureplan i Stockholm. 

Så småningom träffade hon jazzmusikern Billy Grossman och flyttade med honom till Kalifornien. Där blev hennes karriär mycket framgångsrik, och hon ritade både villor och möbler, och gjorde inredningar. Greta Magnusson Grossman öppnade affär på Rodeo Drive.

En av hennes mer välkända skapelser är lampan The Grasshopper (se bild). Ett original kan kosta upp till 25 000 kr men den nyproduceras nu och säljs för drygt 6 000 kr.

Li Pamp

Li Pamp. Foto:Lars Trangius/trangius.com
(Foto:Lars Trangius/trangius.com)

Li Pamp är programledare för Antikmagasinet i SVT och en av landets mest välbekanta experter på 1900-talsdesign. Li har efter studier på Lunds Universitet en lång bakgrund i antikbranschen. Hon skriver och föreläser om design, och är en flitigt anlitad moderator. Li gästar P4 Extra varje söndag, vanligen klockan 14.40.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".