TV. Foto: Fredrik Sandberg/TT
1 av 2
Tvåvägs-TV? Foto:Fredrik Sandberg/TT
Christer Spörndly. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 2
Christer Spörndly berättar att det finns fler maskiner som kan avlyssna oss. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Vem tittar på vem egentligen?

"Att stalka sin fd flickvän genom att stå utanför fönstret är 1900-tal"
5:31 min

Om man har en Samsung smart-TV gäller det att se upp. TVn kan nämligen spela ini vad som sägs hemma hos dig. I företagets "privacy policy" står det att det som sägs framför TVn kan spelas in och föras över till tredje part. Samsung vill inte själva ställa upp på intervju i P4 Extra, men i ett skriftligt uttalande säger man att det är möjligt för användaren att stänga av funktionen.

Lyssna på Eriks intervju med Christer Spörndly, nordisk marknadschef på it-företaget F-secure och Stefan Axelsson/ IT-forskare Blekinge Tekniska Högskola.

– En del TV-apprater har en mikrofon och kan spela in kommandon från TV-tittaren och därmed kan de spela in allt ljud hemma, säger Stefan Axelsson. TVn måste ju lyssna hela tiden annars vet den ju inte när den ska höja volymen eller inte. Det är nog en tredje part som spelar in ljudet.

Finns det fler apparater i vårt hem som kan spela in?

– Ja, det här blir vanligare. Mobiltelefoner, babymonitorer med mera. Om man vill stalka sin före detta flickvän så installerar man någon spionfunktion. Att stå ute och frysa utanför fönstret är ju 1900-tal.

Christer Spörndly, nordisk marknadschef på it-företaget F-secure - hur säker är vi hemma?

-- Det finns ju en anledning till varför det heter smart-TV. Samsung i det här fallet är ju inte det enda fallet. X-box 360 kan blocka användaren om man sitter och svär framför spelet tillexempel.

Vad kan man göra för att skydda sig?  

Man kan läsa instruktionerna. Sen kan man också tejpa för kameran på laptopen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".