Smutsiga tangenter. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 2
Vissa datorer är i akut behov av hjälp. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Joel Westerholm. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 2
Joel Westerholm. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Piffa upp datorn både till kropp och själ

"Dammsug inte"
3:47 min

Idag är det internationella "städa datorn"-dagen. Joel Westerholm, nyhetsredaktör på M3, ger sina bästa tips för att städa datorn både utanpå och inne.

Lyssna på Eriks intervju med Joel Westerholm som tipsar om städtips för datorn.

Här är några av tipsen:

1. Stationär dator kan oftas skruvas isär. Blås bort damm framförallt från fläkten med sprayflaska. Dammsug inte. Då kan det bli statisk elektricitet och det är inte bra för datorn. Mer oväsen från datorn kan betyda att det är dags att rengöra den.

2. Isoporpanol är bra för att rengöra tangenterna. Allt som droppar och rinner är livsfarligt för datorn så fukta försiktigt en trasa.

3. Håll 10-20% ledigt på hårddisken.

4. Windows har ett diskrensningsprogram.

5. Ett program som håller reda på var man lagt olika saker finns att hämta hem. Till Windows heter det WinDirStat och till mac heter det OmniDiskSweeper. Visar mappstrukturen och storlek. Kan hjälpa när man behöver rensa.

6. Backup på minst 2 ställen. Skivor, extern hårddisk, USB-sticka eller i moln. Det kommer att krascha förr eller senare, säger Joel Westerholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".