Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Foto: Ola Torkelsson/TT.
Foto: Ola Torkelsson/TT.

Skånepolisen höjer beredskapen

Polisen: "Vi har en betydligt ökad synlighet"
3:43 min

• Extra insatser av Skånepolisen  • Inrikesminister Anders Ygeman om säkerhetsläget  • Terrorforskare Hans Brun analyserar

I Skåne försärker polisen bevakningen vid till exempel synagogor och Öresundbron. men enligt inrikesminister Anders Ygeman finns inga uppgifter som höjer säkerhetsnivån i Sverige.

I Skåne, kanske främst Malmö, märker polisen av en oro efter dåden i Köpenhamn.

– Vi har bara någon mil över Öresundsförbindelsen, och därför givk vi upp i beredskap omedelbart när det blev känt, säger Ewa-Gun Westford, informatör på Skånepolisen.

Polisen är bland annat närvarande vid synagogan i Malmö och i Helsingborg, och ska finnas även vid andra platser som bedöms som viktiga eller utsatta. Polisen sitter också i möte med judiska församlingen och andra intresseorganisationer.

– Vi har en betydligt ökad synlighet. Vi koncentrerar oss på att skapa trygghet och att föra dialog och berättar vad vi kan göra för att stå upp för yttrandefriehten, säger Westford.

Även vid Öresundsbron förstärktes bevakningen under kvällen och natten utifall att gärningsmannen hade försökt att ta sig över till den svenska sidan. Efter att dansk polis skjutit honom har dock Skånepolisen släppt på bevakningen av bron.

Det är inte bara i Skåne som åtgärder är aktuella.

– Vi har förstärkt bevakning kring ett antal platser, synagogor, moskéer och så vidare, säger Anders Ygeman (S), inrikesminister.

Några nya hot ska dock inte ha riktats mot Sverige.

– Vi har en förhöjd hotbild sedan 2010. Än så länge ger inte analysen av det som hänt i Köpenhamn skäl för att höja den hotbilden. Däremot gör det så att vi intesifierar vårt arbete och vidtar de här säkerhetsåtgärderna, säger Ygeman.

Motiven bakom dödsskjutningarna i Köpenhamn är ännu inte kända. Det finns dock det som talar för att det är någon form av terrordåd, även om det är utfört av en enskild person.

– Än så länge vet vi för lite om gärningsmannens motiv, men mycket talar för att det rör sig om ett terrordåd, säger Hans Brun, terrorforskare vid King's College i London.

Vad är det som gör ett terrordåd till just ett terrordåd, så att säga?

– Det måste finnas ett politiskt syfte med det och en vilja att skrämma och påverka allmänheten, säger Brun.

"Den ledarlösa kampen" är ett begrepp som forskare använder och som blivit mer aktuellt på sistone. Det bygger på att angrepp görs av enskilda, fristående individer, vilket kan vara fallet i Köpenhamn.

– Dagens terrorism utgörs till stor del av en uppmaning till folk att på egen hand attackera vissa typer av mål som ses som fientligt inställda till den rörelse man vill representera, säger hans Brun.

Klicka på inslagen för att höra de hela intervjuerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".