Recept till publiken

Nytt gott att ha i matsäcken

4:58 min

Varför inte hitta på något nytt att lägga ner i ryggan inför vinterutflykten. Läkaren och nutrionisten med stort intresse för matlagning, Christina Jansson delar med sig av sina bästa tips som kan passa att ta med sig ut.

Lyssna på Eriks intervju med Christina Jansson om pannkaksmuffins, jägarsnus och utflyktssemlan. 

Pannkaksmuffins

2 ägg
2,5 deciliter vetemjöl
0,5 tesked salt
5 deciliter mjölk
smaksättning:
äpple, bacon, timjan

Vispa ihop pannkakssmeten. Häll i en muffinsplåt (eller i muffinsformar i silikon), fyll ca 2/3 av formarna. Pynta med tärnat äpple, bacon och timjan. Eller äpple och kanel. Eller banan. Eller något helt annat. Grädda i 225 grader mitt i ugnen i ca 25 minuter.

 

Jägarsnus

Det bästa snuset är det hemgjorda. Jägarsnus kan vara grovhackad choklad, torkad frukt och nötter i en liten ask. Finfint att plocka fram på utflykten när vinden viner, snön yr och det kurrar i magen.

 

Uflyktssemla

Rågfrallor med kummin
25 gram jäst
3 deciliter fingervarmt vatten
1,5 tesked hel kummin
1 matsked honung
1 tesked salt
2,5 deciliter rågsikt
4 deciliter vetemjöl

Rör ut jäst i vatten, tillsätt övriga ingredienser och kör i maskin eller arbeta för hand. Låt jäsa under bakduk 60 minuter. Forma 8-10 runda frallor, använd mer mjöl om det behövs. Lägg på plåt med bakplåtspapper och jäs ytterligare 30 min under bakduk. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 20-25 minuter. Låt svalna.

Fyllning 1 – rökt renkött och pepparrotsvisp
Dela brödet och gröp ur lite bröd ur den undre halvan. Lägg skivad kokt (kall) potatis i botten och en skiva rökt renkött ovanpå. Toppa med pepparrotsvisp.

Pepparrotsvisp:
1,5 deciliter grädde
2,5 matsskedar riven pepparrot
1 nypa salt

Vispa grädden och smaka av med pepparrot och en nypa salt.

Fyllning 2 – rödbetspesto och getostkräm
Dela brödet. Gröp ur lite bröd ur den undre halvan. Fyll gropen med rödbetspesto. Toppa med getostkräm och lite färsk bladspenat.

Rödbetspesto:
250 gram rödbetor
0,5 grönsaksbuljongtärning
1 decililiter solroskärnor
1 deciliter creme fraiche
0,5-1 matsked saft från pressad citron
0,5 pressad vitlöksklyfta
2 kryddmått salt
1 kryddmått svartpeppar
en liten bit parmesanost

Skala och koka rödbetorna i vatten och buljong tills de är mjuka. Mixa rödbetorna tillsammans med creme fraiche och nötter. Pressa i vitlök. Smaka av med pressad citronsaft, en nypa salt och svartpeppar. Rör ner riven parmesanost.

Getostkräm:
120 gram getost
2 deciliter creme fraiche
0,5 tesked honung
1 nypa salt
1 kryddmått svartpeppar

Mixa till en fluffig kräm med stavmixer.

Fler tips på nytt och gott att ha med sig ut hittar du på bloggen Pickipicki (öppnas i nytt fönster)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista