Drönare kan bli ett hot

4:47 min

En fototrend som blir allt större är så kallade drönare, flygande små radiostyrda farkoster som kan bära med sig en kamera. Samtidigt utreder polisen hur de ska använda sig av drönare, och om drönarna kan bli ett säkerhetshot i framtiden.

Lyssna på Ylvas intervju med Staffan Christensen, som använder drönare i sitt arbete och  Per Engström, gruppchef på Polisens utvecklingsavdelning.  

Staffan Christensen och hans fru har ett företag som arbetar med fotografering av trädgårdar. De använder drönaren till att ta översiktsbilder på trädgårdar och parker, och det har hittills fungerat väl.  

– Man får en ny dimenson på det här viset.

Är den svårt att köra?

– Nej, det är förvånansvärt lätt. Man behöver få in kontrollerna med radioutrustningen, säger Staffan Christensen. Han är också med i den alldeles nystartade organisation för folk som vill hantera drönare, UAS Sweden.

– Ansökningshandlingar ökar hela tiden och lagstiftningen är snårig så det behövs en branschorganisation. Dessvärre får vi nog inte tag i de som skulle behöva utbildning för de arbetar troligen inte professionellt med drönare.  

Även polisen skaffar sig drönare nu efter att ha utrett vad man kan ha dem till. Per Engström vid polisen säger att det kanske kan vara bra när människor har försvunnit exempelvis. 

– Vi ser inga begränsningar om vad drönare kan användas till så i framtiden kan de bli ett hot. Vi ska lära oss mycket mer, säger Per Engström. 

Här kan du läsa om vilka regler som gäller för drönare