Therese Molander bloggar om bipolaritet

5:28 min

En till tre procent av vuxna svenskar lider av olika bipolära sjukdomar, där maniska perioder av kreativitet och energi följs av tyngre med depression och orkeslöshet. En av alla tusentals som har sjukdomen är Therese Molander, som i dagarna fått väldigt mycket uppmärksamhet för sitt blogginlägg "jag heter Therese och jag är psykiskt sjuk. På riktigt."

Lyssna på Ylvas intervju med bloggaren Therese Molander. 

– Det bottnar i en vilja att kunna vilja att bearbeta sjukdomen i mig själv men också för att kunna vara öppen om psykisk sjukdom, säger Therese. Som individ har man ett ansvar att göra det bästa av situationen. 

Therese Molanders blogg kom till för att hon vill sprida kunskap om bipolaritet. Hon har själv haft sjukdomen så länge hon minns. 

– Ofta stängde jag in mig och läste gjorde jag som barn, men inte förrän jag var vuxen fick jag min diagnos. Jag kunde inte gå till jobbet varje dag och jag kunde inte förklara varför, berättar Therese. Att få diagnosen var fantastiskt och fruktansvärt. Jag började gråta för jag visste att jag inte var själv i den här kampen och jag får mediciner men samtidigt kommer jag att ha den här sjukdomen hela livet och äta mediciner. 

Bloggen har redan fått 115.000 besök och många återkommer.  

– Det är många som skriver till mig om olika sjukdomar och många är glada över att jag vågar lyfta locket. 

Om du vill läsa bloggen finns den här: Jag heter Therèse och jag är psykiskt sjuk. På riktigt.