Ny bok om PMS

En gång i månaden blir världen galen

5:00 min

PMS är ju något många kvinnor upplever veckorna innan mensen. Man kan känna sig trött, få ångest, bli svullen och ledsen. För Lisa Eriksson styrde den här känslomässiga berg- och dalbanan hennes liv i många år tills hon bestämde sig för att göra något åt saken.

Lyssna på Lasses intervju med Lisa Eriksson som skrivit boken "Bli vän med din PMS".

– Jag hade ju anat att det var PMS som strulade till det för mig och jag letade efter någon bok som kunde hjälpa mig men den fanns inte så jag fick skriva den själv, berättar Lisa. Varje månad gick jag upp i vikt, man var svullen men ju äldre jag blev ju värre blev det. Jag sjönk allt djupare och fick mörka tankar. Jag ifrågasatte varför jag fanns. Det var tuffa perioder. Jag hade inte kopplat ihop det med hormonerna. Det pågick under många år innan jag tog tag i det.

Vad hjälpte dig?

– Jag skrev en PMS-dagbok. Jag såg mönstret. Ungefär 1-2 veckor innan menstruationen så blev det olustkänslor. Livet blev segt men sedan när menstruationen kom blev livet härligt igen. Då förstod jag hur det låg till och det blev lite enklare att hantera. Jag har också en bakgrund som träningsinstruktör och älskar träning och kost. Då använde jag de kunskaperna också, berättar Lisa. Man kan inte köra på i 180. PMS och stress funkar inte ihop.

Som vi var inne på så är ju forskarvärlden delad på det här ämnet. I många länder så är ju inte PMS en diagnos. Vissa menar att PMS är ett kulturellt fenomen, som riskerar att sjukförklara kvinnor... Att man då faller in i den här myten om att kvinnan är helt styrd av sin kropp och sina hormoner. Hur tänker du kring det?

– Jag vill inte sätta diagnoser. Jag kanske själv har en medelsvår PMS och det finns de som har mycket svår pms och behöver medicin. Jag vill visa att man ska ta det lugnt under PMS-veckan.  Det kommer man långt med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista