Alla avsnitt av Lyssnarens guide till galaxen

Varför är inte Pluto en planet? Hur kan man veta hur den enorma Vintergatan ser ut? Och vilka bra science fiction-rullar finns det? Det och mycket annat kan du få reda på i P4 Extras serie Lyssnarens guide till galaxen med astronomen Maria Sundin.

Astrofysiker Maria Sundin berättar om allt från ganska jordnära saker såsom sommarsolståndet, till det långt bortom vår egen galax; till exempel Andromedagalaxen som ligger en sisådär 2,5 till 2,9 miljoner ljusår bort.

Däremellan handlar det till exempel om rymdturism och planeter utanför vårt eget solsystem. Och så ska vi så klart också prata om science fiction. 

Här nere hittar du länkarna till avsnitten i serien Lyssnarens guide till galaxen, i P4 Extra. För dig som vill ha ännu mer kan vi rekommendera avdelningen Rymden i programmet Christer och Morgan rapporterar, i vår grannkanal P3.

Maria Sundin

Astrofysiker Maria Sundin. Foto: Johan Wingborg

Maria Sundin är astrofysiker vid Göteborgs universitet. Hennes forskning handlar om datorsimuleringar av galaxer och om hästsport och fysik/teknik. Hon håller i flera populär- och tvärvetenskapliga kurser i astronomi, har fått Göteborgs universitets pedagogiska pris, och har medverkat i i flera program i Sveriges Radio och SVT. (Foto: Johan Wingborg)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista