Svampmolnet över Hiroshima. Foto: TT.
Svampmolnet över Hiroshima. Foto: TT.

70 år sedan Hiroshima

"En stor del som man aldrig egentligen pratar om är de koreaner som bodde här i Hiroshima"
10 min

I morse, klockan kvart över åtta lokal tid, ringde klockorna i Hiroshima i Japan. I dag är det 70 år sedan USA fällde atombomben över Hiroshima och tidigare i dag hölls en minneshögtid i Hiroshima. 

Det var på morgonen den 6:e augusti 1945 som det amerikanska flygvapnets Boeing B-29 Superfortress, Enola Gay, fällde atombomben kallad Little Boy över den japanska hamn- och industristaden Hiroshima. Ögonblickligen dog mellan 70,000-80,000 människor, varav de flesta var civila. Efterverkningarna av Hiroshima bomben och den bomb som fälldes över Nagasaki tre dagar senare kom att förändra världshistorien.

Nu på morgonen kl. åtta lokal tid i Hiroshima samlades tiotusentals personer och representanter för 150 nationer för en minneshögtid som markerar de 70 år som gått sedan atomvapnet detonerade och jämnade staden med marken. Numer är inte Hiroshima mycket mer radioaktivt än andra platser på jorden, och nästan inga spår finns kvar av bomben, men trots detta lever stadens invånare i dess efterverkningar. Och allt har man inte gjort upp med.

— En stor del som man aldrig egentligen pratar om är de koreaner som bodde här i Hiroshima, som dels var krigsfångar men som också var här som arbetskraft, berättar Sveriges Radios utsände Peder Gustafsson för P4 Extra.

Uppemot 40,000 koreanska krigsfångar och tvångsförflyttade arbetare ska ha dött i bombningarna av Hiroshima och Nagasaki.

Tre dagar senare fälldes en andra bomb, kallad Fatman, över staden Nagasaki. Bomben exploderade kl 11.02. Vid bombningen av Nagasaki uppskattas 75,000 människor ha dött som en direkt följd av explosionen eller av skador under de följande dagarna.

På japanska finns ett ord för de som överlevt en atombombsexplosion: hibakusha. Vilket kan översättas till "explosionspåverkade personer". Mindre känt är att det också fanns de som överlevt bägge bomberna. De kallades nijū hibakusha, eller "dubbelt explosionspåverkade". En av dem var Tsutomu Yamaguchi som dog av magcancer vid 93 års ålder den 4 januari 2010. Under produktionen av dokumentären Twice Survived: The Doubly Atomic Bombed of Hiroshima and Nagasaki, som också visats vid Förenta Nationernas högkvarter, hittades 165 personer som överlevt båda bombningarna.

Hur många som överlevt någon av de två bomberna och är i livet idag är okänt.

Hiroshimabombningen


Atombomben över Hiroshima, kallad Little Boy, fälldes kl 08.15 den 6 augusti 1945 på order av USA:s president Harry S. Truman. Mellan 90,000-160,000 människor dog som följd av explosionen och dess efterverkningar. Nittio procent av alla husen i Hiroshima förstördes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".