Efter anabola steroider och knark - nu har Mats Kardells liv blivit bok

6:31 min

Mats Kardell var Sveriges första bodybuildingproffs. Han har ett VM-silver 1988 och fyra SM-guld men framgången hade en svår baksida. Han har genomlevt ett 30 år långt missbruk, hemlöshet, fängelse och långa sjukhusvistelser.

Lyssna på intervjun med Mats Kardell och frilansjournalisten Katarina Johnson som skrivit boken "Dopning, dieter och drivkrafter".

– Jag tror att min ångest kom från min skoltid. Jag hade ADHD och vi sökte läkare. Jag kände ett utanförskap, berättar Mats.

– När jag åt tre torskpaket och vann SM så blev det som ett kvitto på att dieten fungerade. Jag åt för att bli bra men jag njöt aldrig av mat. Dopningen började för att jag ville begrava den lille värdelösa grabben genom att skapa kroppsbyggar-Mats.

Hur lyckades du hålla missbruket hemligt?

– Min familj ställde mig mot väggen men jag nekade.

I takt med att Mats ångest ökade eskalerade missbruket med fler droger. Det var amfetamin, alkohol och även T-röd. Han hade 55 akutbesök inom vården. Han var hemlös. Han fick proppar och andra svåra medicinska problem. En läkare i Jönköpings lasarett sa till honom; Det går inte längre. Du klarar inte månaden ut om du fortsätter. Då först trillade polletten ner.

Vem ska läsa den här boken?

– Alla kan läsa den här boken. Kroppsbygge har en del av det men inte allt men jag vill inte själv bära detta. Kan jag hjälpa en enda människa så är jag nöjd.