Instängd i sig själv

7:31 min

Tänk dig att vara medveten om det som händer omkring dig men inte kunna göra något. Under ett halvår var Camilla Ströms kropp totalt utslagen. Hon hade drabbats av en ovanlig nervsjukdom, Guillaine-Barré.

Hör Lottas intervju med Camilla, om hennes sjukdom och långa väg tillbaka.

– Det började med att jag var stel. Jag var trött och kände mig dålig. Proverna visade först inget och jag trodde att det berodde på att jag varit utbränd några år tidigare. Läkarna tog prover och sa att det var reumatiskt. Det blev värre och värre. Det visade sig vara en annan sjukdom.

Camilla berättar att benen slutade att fungera. Muskel för muskel tappade effekt. Hon blev inlagd på sjukhuset och lades i respirator. Det sista som försvann var en liten muskel i kinden som gjorde att hon kunde ge tecken när rätt bokstav lästes upp, men till slut försvann även den funktionen. Camilla kunde inte alls kommunicera längre.

– Det var så jobbigt så då ville jag inte mer. Man finns inte om man inte kan kommunicera. Jag kunde leva men att inte göra sig hörd då finns inget liv.

Ville du dö?

– Nej, jag ville aldrig, aldrig dö men då orkade jag inte. Jag tacklade av och blev sämre av det. När jag fick frågan sen om jag ville sövas ner så kände jag; Äntligen - ta mig härifrån.

Var du rädd att inte vakna igen?

– Nej, jag var inte medveten om riskerna. Jag var rädd hela tiden, men samtidigt var det ju tvunget att hända något. Jag sov ändå inte mer än vad man gör annars. Jag hörde hela tiden när min familj kom in, berättar Camilla.

Lyssna gärna på hela intervjun med Camilla Ström och hennes dramatiska historia. Hon berättar bland annat om hur det var att vakna upp ur sjukdomen ett halvår senare.

– Jag är så tacksam för den chansen. Jag fick ett liv till, säger hon.