Dagens gäst

Relationsromanens okrönta mästarinna Inger Alfvén med ny bok

16 min

Inger Alfvén har skrivit romaner sedan hon var 19 år gammal och slog igenom redan 1977 med "Dotter till en dotter". Sedan dess har det blivit 24 böcker och nu kommer den senaste "Berör mig inte Berör mig".

Lyssna på Eriks intervju med dagens gäst, Inger Alfvén.

– Ja, jag är fascinerad av mänskliga relationer. Vi är ju i grunden ensamma men vi söker kontakt och då blir det svårt för vi vill samtidigt ha det på våra egna villkor, säger Inger Alfvén.

Den senaste boken som kommer nu handlar om fyra personer och huvudpersonen är en kulturtant, en "kulturkofta"

– Det råkade vara så att hon fanns. Jag skriver aldrig självbiografiskt men de finns när jag skriver om dem.   

Lyssna gärna på hela intervjun här. Hon berättar bland annat om den stroke som slog ut ena sidan av kroppen, men idag mår hon förhållandevis bra. Hon berättar också vad hon anser om flyktingsituationen i Europa just nu. "Det bästa vi kan göra är att försöka hitta de egna fördomar för man ska passa sig noga för dem som säger att de är ödmjuka och fördomsfria. Jag tror att de flesta strävar efter det men det kolliderar ändå med egoismen" säger hon. "Sverige mår bra att vara tydligt antirasistiskt. Det bor en liten rasist-jävul i var och en och det är bra att göra upp med den på sin kammare men man ska aldrig släppa den över bron".