Dagens gäst

Mångsidiga Jonas Hassen Khemiri letar minnen i nya boken

20 min

Författaren och dramatikern Jonas Hassen Khemiri debuterade med boken "Ett öga rött" för 12 år sen. Den blev älskad av både läsare och kritiker. Därefter har han ägnat de senaste åren mest åt dramatik, men nu är han tillbaka med en roman "Allt jag inte minns".

Lyssna på Lottas intervju med dagens gäst Jonas Hassen Khemiri.

Boken "Allt jag inte minns" handlar om Samuel som inte lever längre men vad har han lämnat efter sig? En person träffar alla Samuels vänner och försöker samla ihop nån slags bild av honom.

– Jag tror att jag har varit väldigt fascinerad av att hålla fast minnen. Om du och jag försvann...poff! - vilka minnen skulle vi lämna efter oss. Många minnen skulle krocka för vi minns ju så olika minnen, säger Jonas.

Lyssna gärna på hela intervjun här.

Jonas berättar bland annat om det öppna brev som han skrev till Beatrice Ask - något han gjorde en föresläsning om.  Han skrev ett öppet brev i DN till dåvarande justitieminister Beatrice Ask där han uppmanade henne att byta hud och erfarenheter med honom. Han ville berätta om sina upplevelser. I artikeln kritiserade Khemiri även Sveriges avvisningar av asylsökande inom ramen för REVA, som Khemiri kallade "Maktens rutin. Våldets praktik."

Här kan du ta del av Jonas föreläsning om det öppna brevet: bonniergrid.com