Berättelsen om 13-åriga Linda

7:24 min

Imorgon är det den internationella dagen för att förebygga självmord. Arne och Lena Falkbäck har smärtsamma erfarenheter av självmord. Deras dotter Linda var bara 13 år när hon avslutade sitt liv. Det är tio år sedan och föräldrarna har startat stiftelsen Våga vá dig själv till stöd för ungdomar och nu kommer också boken om Linda.

Lyssna på Lottas intervju med Arne och Lena Falkbäck som skrivit "Boken om Linda".

– Hon var en glad och positiv tjej, berättar Lena.

– Det som var upptakten till det här var ett sexuellt övergrepp. Årskiftet 2004 strax innan påsklovet så blev hon utsatt för ett sexuellt övergrepp. Hon blev kallad hora. Det gick rykten. Sista dagen i livet så gick hon fram till killen som hade kallat henne hora, och hon sa - du kallar inte mig det. Då sparkade han henne i magen och hotade att döda henne. Det blev droppen för henne. Hon tog sitt liv.

– Blixten slog ner. Allt som tidigare hade ett värde försvann. Det enda vi hade kvar var frågan; vad hade hänt? berättar Arne.

– Vi tänkte - om det här kunde hända en stark tjej som Linda kunde det hända vem som helst. Det var därför vi startade stiftelsen Våga vá dig själv. Vi är en lösningsfokuserad familj. Vi har inte lagt fokus på att straffa någon utan vi vill hjälpa andra. Vi har haft kontakt med 500 barn under dessa tio år som gått.

Lyssna på intervjun här där föräldrarna berättar mer om Linda och om deras arbete för att hjälpa barn.

Här kan du läsa mer om stiftelsen Våga va dig själv och om Boken om Linda.

Nationella hjälplinjen, 020-22 00 60, alla dagar 13-22, eller hemsidan: www.hjalplinjen.se.

BRIS (för unga) 116 111 hemsidan: bris.se
Chatt:
Alla dagar 14.00-21.00 (Ons 17 - 21)
116 111:
Alla dagar 14.00-21.00 (Ons 17 - 21)
Mejl & forum:
Alla dagar Dygnet runt
Bris vuxentelefon:
Måndag-fredag 9.00-12.00