Läget förvärras för var dag

6:39 min

Tusentals flyktingar försöker ta sig över gränsen från Serbien varje dag till Ungern varje dag. Den svensk-ungerska filmaren Csaba Czinkoczky som är på plats i Budapest just nu och berättar om en katastrof som blir allt värre.

Lyssna på Lottas intervju med Csaba Czinkoczky som är i Ungern och hjälper flyktingar.

– Läget är katastrofalt. Varje morgon tittar vi igenom nyhetsflödet för att veta vad som gäller just nu. Det är flera tusen på plats och de har ingenstans att ta vägen. De omringas av polisen och man väntar på något men man vet inte på vad. Polisen får order men vet inte vad det ska göra. De jagar skrikande barn. Det vi ser är ännu bara början. Det kommer att bli en fruktansvärd syn

Det finns ju en stark främlingsfientlighet i Ungern. Premiärminister Viktor Orbán (ledare för det högerpopulistiska partiet Fidesz), har bland annat sagt "kom inte hit" och "vi vill inte ha muslimer i vårt land". Idag har vi också sett skrämmande bilder från Ungerns gräns mot Serbien.

Lotta spelar upp en ljudsekvens från en film där hundratals människor försöker springa från polisen, och en ungersk TV-fotograf sparkar en flicka och sätter krokben för en pappa som håller en liten pojke i sin famn.

– Jag var där men jag var upptagen med att dela ut tält. Jag såg inte själva händelsen och det var tur. Den här negativa sprialen gör att människor gör saker som de annars inte gör. Jag vet itne vad jag hade gjort om jag hade sett det. Men det finns också bra krafter, säger Csaba Czinkoczky. Det syns inte att det finns tusentals ungrare som hjälper och ställer upp.

Ett 17 mil långt taggtrådsstängsel har byggts mot den serbiska gränsen och nu ska också lagarna skärpas för att hindra flyktingar från att ta sig in - hur tror du det kommer påverka situationen för de här tusentals människorna?

– Det kommer bli fruktansvärt. Folk kommer bli helt beroende av flyktingssmugglarna. Vi kommer få se fler tragiska historier som de med lastbilarna där 70 flyktingar hittades döda.

Lyssna på hela intervjun här.

Foto: Georg Sessler