Carl Jan Granqvist vintips vecka 37

Det nya spanien

6:05 min

De dillosande riojor som en gång var synonymt med Spanien har fått konkurrens från resten av landet, bakom denna lilla revolution står en uppsjö mindre vinproducenter från olika områden i Spanien som valt att satsa på såväl okända spanska druvsorter som druvor vi annars återfinner i Frankrike.

Lyssna på Nina och Carl Jans prat om veckans viner.

Carl Jan Granqvist har valt ett vitt vin gjord på den inhemska druvan godello och ett rött vin som kommer från området Jumilla.

Dryck 1: Vitt vin på 75 cl flaska 2013 Godeval nummer 6700 på Systembolaget

Veckans första vin är vitt och kommer från Galicien i nordvästra Spanien. Bakom vinet står Bodegas Godeval vilka grundades 1986 av vinmakaren Horacio Fernández Prisa. Vineriet ligger i medeltidsklostret Xagoaza, som har reparerats och restaurerats. Druvan bakom vinet är den inhemska godello. Vinet passar med sin fräschör och härligt exotiska frukt utmärkt till grillad vit fisk och skaldjur med asiatisk touch.

Doft: Inbjudande något exotisk doft med inslag av nyplockade persikor, galiamelon, nektarin och mineral

Munhåleupplevelse: Balanserad med frisk syra och mängder av mineral följt av persika, och apelsin

Alkohol: 13,5%

Pris: 119 kr

 

Dryck 2: rött vin på 75 cl flaska 2013 EL Mar Syrah nummer 2183 på Systembolaget

Veckans andra vin kommer från området Jumilla i sydöstra Spanien som med sina 300 soldagar per år, lite regn och milda vintrar ger kraftfulla och fruktdrivna viner. Bakom vinet står Hacienda del Carche vilket startades så sent som 2006. Vinet är gjort på den franska druvan Syrah som efter skörd och pressning fått jäsa på franska ekfat. Vinet är framställt efter ekologiska principer och passar utmärkt till lammstek eller andra smakrika kötträtter.

Doft: Stor, mullig, mörkfruktig doft fylld av ekfat, björnbär, mörka körsbär och viol

Munhåleupplevelse: Fyllig smak med mängder av björnbär, viol, blåbär, mörka körsbär och örter

Alkohol: 13,5%

Pris: 79 kr