Zazzis mat

Söndagsstekens renässans på middagsborden

6:46 min

Det är lördag och dags för Zazzis mat. Vår egna Alexandra Zazzi är här för att tipsa om hur du kan laga en söndagsstek 2.0.

Alexandra vill slå ett slag för söndagsmiddagar i allmänhet, och söndagssteken i synnerhet, ett tillfälle för hela familjen att mötas och umgås. Här kommer hon med ett uppdaterat recept på den traditionella rätten.

Flankstek med het chipotlemajonnäs 6-8 personer som del av en buffé 600 g picanha av nöt (flankstek) alternativt ryggbiff (se tips) Chipotlemajonnäs

1 msk koncentrerad tomatpuré
0,5 tsk färsk hackad oregano
2 tsk smoked red jalapenos chipotletabasco
1 inlagd rostad paprika eller 2 msk Ajvar (Ungersk paprikaröra)
1 krm malen svartpeppar
2 dl majonnäs, helst egengjord (se recept nedan)
smaka av med salt

Gör gärna så här:

Chipotlemajonnäs

  1. Mixa paprika med tomatpuré, oregano, peppar, tabasco. Rör samman med majonnäsen, smaka av med salt, tillsätt mer/mindre hetta efter smak.

Tillaga köttet

  1. Gnid in med salt och peppar och ge ordentlig stekyta på båda sidor, börja med fettkappan först.
  2. Kontrollera innertemperaturen. Köttet är rosa och fint vid 55 grader.
  3. Låt alltid vila, inlindat i smörpapper eller aluminiumfolie, 10 minuter innan du skär upp det i tunna skivor.
  4. Tänk på att skära köttet mot köttfibrerna om du använder Picanha.

Tips! Picanha är en styckesdetalj som tas av ryggslutet på nötkreatur eller gris. Om du inte har tillgång till Picanha använd en annan styckes detalj som ryggbiff eller rostbiff med kappan (fettet) kvar, dela på längden så att du får en stor, flat, köttbit och tillaga som ovan. Om det är svårt att göra den helt på grillen slå in den i folie och låt den vila i ugn på 70-100 grader med en stektermometer i mitten till max 55-57 grader.

Egen majonnäs

1 ägg
2 tsk dijonsenap
1-2 tsk vitvinsvinäger
2 dl rapsolja, ej kallpressad
1 krm salt
0.5 krm vitpeppar

Gör gärna så här:

Lägg ägg, senap, 1 tsk vinäger, salt och peppar i en skål. Tag fram elvispen och vispa samman på högsta hastighet. Tillsätt lite olja i taget, var försiktig och häll några droppar i taget i början, häll sedan på med mycket fin stråle. Smaka av med salt och ev. lite vinäger.

Tips! Det kan vara lättare att göra dubbel sats majonnäs. Tänk även på att ställa fram äggen i rumstemperatur en stund innan du börjar. Majonnäs håller 7-10 dagar i kylskåpet.