Synundersökning för alla bilister över 45 år

6:13 min

För att minska antalet trafikolyckor så vill NTF införa en obligatorisk syn och läkarundersökning för bilister över 45 år.

Enligt ett riksdagsbeslut så ska antalet döda och allvarligt skadade i trafiken halveras till 2020. För att möta detta mål så tittar både infrastrukturministern Anna Johansson (S) och Transportstyrelsen på att införa en obligatorisk läkarundersökning för äldre bilförare. Men Marie Nordén som är generalsekreterare vid NTF, Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande vill ta det ett steg till.

- Vi vet att synen försämras från och med 45-års ålder och vi vet att alldeles för många kör med dålig syn. Det här är en trafiksäkerhetsfråga som naturligtvis skulle rädda liv. Tillslut hamnar man i ett läge där man tror att man ser bra, fast man ser mycket sämre och är en trafikfara, säger Marie Nordén vid NTF.

Men motorjournalisten Robert Collin avfärdar förslaget och menar att det inte finns några belägg för att 45-åringar är en trafikfara.

- Det är bara snack, vad är risken? Man borde satsa på mammografi istället för att komma dragandes med sådana här förslag, säger Robert Collin.  

Enligt Collin så måste man istället jobba med beteendet inom trafiken.

- Trafiken ska inte vara en lekplats som den är idag när pojkar som inte har koll på sin kapacitet kör fulla eller vill imponera på sina flickvänner, där måste vi jobba jättemycket, säger Robert Collin.

Men Marie Nordén står på sig och är övertygad om att synundersökningar kommer att minska skadorna inom trafiken.

- Samhällskostnaderna ökar ju fler som skadar sig i trafiken, säger Marie Nordén.