Carl Jan Granqvist vintips vecka 38

Polsk grässprit & bästa älgvinet

4:34 min

Denna vecka har Carl Jan valt att tipsa om en lite annorlunda vodka från Polen som gör sig bra såväl på egen hand som med äppeljuice. Jag rekommenderar även ett klassiskt franskt vin värdigt den nordiska skogens konung, älgen.

Han rekommenderar även ett klassiskt franskt vin värdigt den nordiska skogens konung, älgen.

Dryck 1: Kryddad sprit på 70 cl flaska

Zubrówka nummer 86820 i Systembolagets beställningssortiment

Veckans första dryck har kommit att bli synonym med Polen, den myskoxeprydda etiketten och grässtrået i den fyllda flaskan. Zubrowka får genom sitt strå av myskgräs en nästan sötaktig mandelsmak som serverad iskall fungerar utmärkt som en aptitlig smakrensare mellan maträtter. Något som också är väldigt gott är att blanda den med färsk äppeljuice, smaken som framträder vid denna kombination påminner väldigt mycket om nybakad äpplepaj.

Doft: Härligt gräsig med mängder av mandel och marsipan.

Munhåleupplevelse: Ren nästan lite söt med örter, gräs och fylld av mandel.

Alkohol: 40%

Pris: 249 kr

Dryck 2: rött vin på 75 cl flaska

2013 Vieux Château des Jouans nummer 3128 på Systembolaget

Veckans andra dryck är ett fantastiskt vin att servera till älg i alla dess former. Vinet kommer från Saint Emilion i Bordeaux och då närmare bestämt Vieux Chateau des Juans vilket ägs av familjen Faure. Historiskt sett har det alltid varit kvinnorna i familjen som har varit ansvariga för vinet på egendomen, så även nu. Idag är det Marina Faure tillsammans med dottern Marie som är ansvariga för vinodlingar och förädling av dessa till vin. Druvorna som används är de för området typiska merlot och cabernet sauvignon. Med sin härliga frukt och sina balanserade tanniner är vinet utmärkt att servera till viltkött, varför inte till en klassisk älgstek med tillbehör.

Doft: Stor mörkfruktig doft med rostade ekfat, mängder av mogna svarta vinbär, plommon och tobaksblad.

Munhåleupplevelse: Inbjudande, nyanserad smak med saftiga tanniner, rostade ekfat, mogna svarta vinbär, plommon, tobak och kaffe.

Alkohol: 12,5%

Pris: 129 kr