Älgfärsbullar i gräddsås med messmör. Foto: Joakim Fransson/Sveriges Radio
Älgfärsbullar i gräddsås med messmör. Foto: Joakim Fransson/Sveriges Radio
Zazzis mat

Dax för helg med älg!

7:58 min

Alexandra Zazzi bjuder på älgfärsbullar i veckans mattips och avslöjar sin hemlighet för att lyfta såsen - en klick messmör.

Älgbullar i messmörssås

30-35 st

  • Bullar
  • 500 gr älgfärs
  • 200 gram fläskfärs
  • 1 lök (gul)
  • 1,5 tsk smör
  • 1 skiva hackad surdegsbröd eller 1 dl ströbröd
  • 1 knapp tsk hackade enbär
  • 0,5 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1 krm svart peppar
  • 1-2 tsk salt
  • 2 tsk oregano
  • smör och olja att steka i

Sås till 4 personer

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2 tsk viltfond
  • 1-2 msk messmör smaka av med
  • såsredning för rätt konsistens
  • 2 msk vin vitt torrt

Gör gärna så här:

Bullarna:

  1. Blanda ihop färserna med saltet och pepparn.
  2. Finhacka löken och låt svettas tills genomskinlig i en gjutjärnspanna med smöret. Låt svalna i pannan. Blanda brödet med ägg, mjölk, lök, kryddor
  3. Blanda samman med färsen.
  4. Rulla små runda bullar av färsen. Smält smör tillsammans med olja i samma panna som du stekte lök i och stek bullarna gyllene.
  5. Tag ur och servera gräddsåsen och kokt potatis.

Såsen:

  1. Sjud upp grädden, lägg i viltfond och messmör, smaka av med peppar och salt.
  2. Sjud en stund och smaka av med vitt vin.
  3. Red ev. med såsredning för en tjockare konsistens.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista