Leif G W persson. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 2
Leif G W persson. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Leif G W Persson och Erik Blix. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 2
Leif G W Persson och Erik Blix. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Dagens gäst

Leif G W Persson - kriminologvärldens tungviktare

20 min

De flesta av oss känner igen Leif G W Persson från programmen Efterlyst och Veckans brott där han tycks veta allt om bovar och banditer, kanske på grund av att han är landets mest kände kriminologprofessor. Men han rör sig lika fritt i fiktionens värld som en av våra mest populära deckarförfattare.

Lyssna på Eriks intervju med dagens gäst Leif G W Persson som bland annat berättar om sin senaste bok, Bombmakaren och hans kvinna.

– Jag är väldigt intresserada av säkerhetspolisarbete. Det är en ytterligare dimension. I kriminalärenden handlar det ju ofta om att utreda något som har hänt. Här handlar det istället om att förhindra att något ska hända. Det kallas för "spegelkriget", säger Leif G W.

Lyssna på hela intervjun här. Leif G W Persson berättar mer om sin bok, om Säpos arbete men också om sin relation till sin far som betydde mycket. Om att vara känd säger han:

– Jag uttalar mig inte alltid. I sju fall av tio gör jag det inte, men det syns inte. Och skälet till att jag inte gör det är att jag inte vet vad de frågar om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista